Hlavní obsah

Roglič vybojoval na Vueltě pro stáj Jumbo-Visma etapu, Kuss červený dres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovinský cyklista Primož Roglič vybojoval vítězství ve vrchařském dojezdu osmé etapy Vuelty. Trojnásobný šampion porazil v závěrečném spurtu obhájce titulu Remca Evenepoela a připsal si jedenáctý dílčí úspěch na španělském závodu Grand Tour. Vydařený den stáje Jumbo-Visma podtrhl jeho týmový kolega Sepp Kuss, který se oblékl do červeného dresu lídra.

Foto: Profimedia.cz

Primož Roglič se raduje z vítězství

Článek

V kopcovité, 165 km dlouhé etapě se rozhodovalo až v závěrečném, takřka čtyřkilometrovém stoupání první kategorie na Xorret de Catí s průměrným sklonem 11,4 procenta. Jako první zkusil zaútočit Kuss, všichni hlavní favorité na celkové prvenství se ale udrželi pohromadě.

Závěrečný spurt pro sebe rozhodl Roglič před velkým rivalem Evenepoelem a třetím Španělem Juanem Ayusem. Zbytek osmičlenné skupinky, v níž nechyběl ani další člen týmu Jumbo-Visma a vítěz Tour de France Jonas Vingegaard, připsal dvousekundové manko.

Kuss dojel sedmý před Marcem Solerem, před nímž nyní vede v celkovém hodnocení o 43 sekund. Dosavadní lídr Lenny Martinez ve stoupání na Xorret de Catí odpadl z pelotonu a nabral více než minutové manko. Na třetí příčce nyní ztrácí rovnou minutu.

Český vrchař Jan Hirt dojel se čtyřminutovou ztrátou na 39. místě a v průběžném pořadí se posunul na 36. příčku.

V neděli je na programu další kopcovitá etapa s vrchařským dojezdem. Na 184,5 km dlouhé trati na cyklisty před prvním volným dnem čeká jedna prémie první a jedna druhé kategorie.

Vuelta - 8. etapa (Dénia - Xorret de Catí, 164,8 km):
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:13:52
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step)
3. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) oba stejný čas
4. Mas (Šp./Movistar)
5. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)
6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) všichni -2,
..39. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -4:00
133. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -26:25.
Průběžné pořadí:
1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 30:51:06
2. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -43
3. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) -1:00
4. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) -2:05
5. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -2:29
6. Evenepoel -2:31
..36. Hirt -23:26
5. Schlegel -1:03:20.

Reklama