Hlavní obsah

Dánský svaz se kvůli možné účasti ruských šermířů vzdal pořádání turnaje

Dánský šermířský svaz se na protest proti rozhodnutí mezinárodní federace FIE o návratu ruských a běloruských reprezentantů do soutěží vzdal pořádání říjnového turnaje satelitního okruhu. Dánové následovali německý svaz, který se už v polovině března vzdal pořadatelství květnového Světového poháru fleretistek.

Foto: Staddoha

Ilustrační foto.

Článek

"S těžkým srdcem přijímáme toto rozhodnutí, ale za současných okolností nemůžeme podpořit návrat ruských a běloruských šermířů do soutěží," citovala agentura AFP vyjádření předsedy dánského svazu Jana Sylvesta Jensena. "Navíc očekáváme, že při mezinárodních soutěžích bude panovat chaos, protože řada šermířů s největší pravděpodobností odmítne nastoupit proti ruským a běloruským soupeřům," dodal.

Turnaj Trekanten International pro šermíře do 23 let, který je součástí nižšího satelitního okruhu a platí za předstupeň elitního Světového poháru, se měl v Kodani uskutečnit 7. a 8. října.

O začlenění ruských a běloruských šermířů zpět do mezinárodních turnajů rozhodl 10. března mimořádný on-line kongres FIE, vrátit se mohou "za dodržení podmínek neutrality" od dubna. Postoj FIE vyvolal mezi členskými svazy silnou kritiku. Zástupci Ukrajiny minulý týden oznámili, že budou bojkotovat všechny turnaje, na nichž budou šermíři Ruska a Běloruska startovat.

Reklama