Hlavní obsah

Mistryně Evropy chtěla upozornit na ruská zvěrstva. Číňané ji ale rychle umlčeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco třeba v Evropě se na sportovním poli často projevuje solidarita s válkou těžce zkoušenou Ukrajinou, na jejímž území už déle než rok páchá Rusko odporné válečné zločiny, v Číně zjevně nic takového nechtějí ani tolerovat. Trpkou zkušenost v tomto směru učinila v nejlidnatější zemi světa mistryně Evropy Vlada Charkovová.

Foto: Profimedia.cz

Mistryně Evropy v šermu Vlada Charkovová.

Článek

26letá Ukrajinka se spolu se svými krajankami snažila během šermířského turnaje v čínském Nankingu v útrobách stadionu vyvěsit transparent s detaily ukrajinských sportovců, kteří zemřeli v důsledku ruské invaze. Čínští organizátoři, kteří ukrajinskou výpravu neustále sledovali, jí v tom ale s velkou vehemencí zabránili.

„Chtěli jsem si během Světového poháru v Číně udělat fotku s bannerem, který ukazuje, kolik sportovců už Rusové zabili. Organizátoři a FIE (světová šermířská federace) nám v tom ale zabránili," napsala k incidentu Charkovová na svém instagramovém účtu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Vlada Kharkova (@vladakharkova)

FIE se mimo jiné, na rozdíl od většiny dalších sportovních svazů, vyslovila pro návrat ruských a běloruských šermířů do soutěží už 10. března na mimořádném kongresu.

„Opakuje se, že sport se nemá míchat s politikou. A teď mi dovolte se zeptat, jak do toho nemáme zatahovat sport, když Rusové zničili 345 sportovních zařízení a kvůli nim také nebude moct 250 sportovců už nikdy závodit? Rusko porušilo všechny hodnoty olympismu. FIE se snaží zakrýt pravdu přes výhrůžky a snaží se nás umlčet. Jak se tohle liší od ruské strategie?" dodala šermířka.

Slova podpory se jí přes Instagram dostalo i od čínsky mluvících fanoušků. „Máte moji podporu. Je mi moc líto, že se takový incident stal v této zemi," napsal v čínštině jeden z přispěvatelů. „Jako rodákovi z Nankingu se za svoje město stydím. Omlouvám se vám. Podporuji Ukrajinu," stojí v jiném čínském komentáři doplněném o ukrajinskou vlajku.

Další pak dodal: „Jsem Číňan a chtěl bych se vám za toto jednání omluvit. Počínání naší vlády nerozumím."

Reklama

Související témata: