Hlavní obsah

Donutili mě vypustit olympijské semifinále, šokovala bývalá světová jednička

Někdejší badmintonová světová jednička Jie Čao-jing řekla, že ji členové čínského realizačního týmu na olympijských hrách 2000 v Sydney donutili vypustit semifinále proti krajance Kung Č'-čchao. S obviněním přišla po dvaadvaceti letech od této události při rozhovoru pro dánskou televizní stanici TV2.

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Čínští funkcionáři prý chtěli, aby její krajanka měla více sil na finále proti Dánce Camille Martinové. "Řekli mi, že bych neměla Kung Č'-čchao moc unavit, měla bych prohrát bez zisku setu. Když se na ten zápas podíváte znovu, tak jsem ze začátku hrála, ale pak jsem začala mířit úmyslně do autu nebo do sítě," řekla bývalá čínská sportovkyně, která nyní žije v exilu ve Španělsku.

Kung Č'-čchao, která v té době byla papírově lepší a měla mít větší šanci na zisk olympijského zlata, pak ve finále proti dánské hráčce dominovala. Nakonec bronzová Jie Čao-jing nejmenovala, kdo konkrétně jí nařídil uvolnit krajance cestu. "Cítíte se bezmocný, protože jsme sami proti systému. Olympiáda je pro sportovce možná jedinou šancí za život, takže je to hodně smutné. Ale jako jednotlivec nemůžete systému vzdorovat," litovala.

Mezinárodní badmintonová federace zdůraznila, že jakákoliv podobná obvinění bere velmi vážně. "I když federace nemůže komentovat detaily spojené s touto historickou události, jakékoliv ovlivňování zápasů je v badmintonu nepřípustné," uvedl v tiskové zprávě její prezident Thomas Lund.

Dánská televize rozhovor s bývalou čínskou hráčkou nahrála v Málaze, kde Jie Čao-jing žije se svým manželem, kterým je někdejší slavný čínský fotbalista Chao Chaj-tung.

Reklama