Hlavní obsah

Dupont dovede Francii k ragbyovému titulu, věří expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají tři stříbra a jeden bronz, zlato žádné. Celá Francie teď věří, že její ragbisté na domácím mistrovství světa konečně získají vysněný titul. Galský kohout se však hned ve víkendovém čtvrtfinále postaví proti Jihoafrické republice, obhájci zlata. „Francie je pro mě největší kandidát na titul,“ říká Eduard Krützner, česká ragbyová legenda.

Největší favorit MS? Za mě Francie, mají nejlépe propracovanou školu ragby, říká česká legendaVideo: Sport.cz

 
Článek

Rýsuje se velký příběh. Kapitán francouzských ragbistů Antoine Dupont dostal dva a půl týdne poté, co utrpěl na mistrovství světa zlomeninu lícní kosti, od lékařů svolení ke kontaktnímu tréninku.

„Povolení k zápasu mu ještě musí vystavit specialista. Myslím, že ho Dupont dostane. Není to žádný super silák. Ale když se svlékne, objeví se jeden sval vedle druhého. Je to bojovník s úžasnou morálkou. Takový hráč se rodí jednou za deset let. Možná nastoupí až ve druhém poločase, ale Frantíky zvedne. A na Jihoafričany také zapůsobí,“ usmívá se Eduard Krützner.

Familiární oslovení Francouzů si může dovolit jako málokdo jiný. Muž s přezdívkou Medák byl prvním českým světovým hráčem v cizině. Jako hrající trenér Olympique Besancon dovedl klub ze třetí nejvyšší soutěže až mezi francouzskou elitu. Když se pak vrátil do pražské Pragovky a v českém ragby poté působil v řadě vrcholných funkcí včetně předsedy svazu, dění ve Francii nikdy nepřestal sledovat. A fandit jí.

Velký ragbyový svátek je tady. Kdo patří k favoritům MS ve Francii a kdo bude černým koněm? Video: Sport.cz

„Věřím, že se titulu konečně dočkají. Trenér Galthie umí stmelit partu. Strašně důležité také je, že má k dispozici silnou lavičku. Taky obrovskou podporu z hlediště. A nejspíš i Duponta jako možná klíčový faktor,“ poukazuje velký sportovec, jemuž by nikdo nehádal 88 let.

Jedno mu na turnaji vadí. Čtyři nejsilnější týmy se sešly ve dvou skupinách, které teď půjdou hned ve čtvrtfinále proti sobě. Takže zatímco zápasy Irsko - Nový Zéland a Francie - Jihoafrická republika lze klidně brát za předčasná finále, dvojice Wales - Argentina a Anglie - Fidži zdaleka tak zvonivé nejsou.

„Šampionát je špatně vylosovaný. Nasazovalo se podle minulého MS před čtyřmi lety, což je dlouhá doba. Dva z nejlepších týmů teď vypadnou a do semifinále se dostanou dva méně kvalitní, což je škoda,“ přikyvuje Krützner.

České ragby má ke světové špičce zatím hodně daleko. Brzdí ho hlavně finance Video: Sport.cz

A jaký je jeho pohled na víkendová čtvrtfinále?

Wales (kurz na výhru 1,55) - Argentina (2,66)

„Velšané mají zkušený tým. Dostali se do formy, zase hrají to své ragby. Argentinci mi nepřijdou tak silní jako na MS před čtyřmi lety.“

Irsko (1,74) - Nový Zéland (2,23)

„To bude velký boj. Irové jsou žebříčkově světové jedničky, dozrála jim silná generace. All Blacks však mají přece jen víc zkušeností z velkých zápasů včetně finále MS. Mají spoustu hráčů se stovkou startů, a to se vždycky projeví. Fandím Irům, ale Nový Zéland nejsou žádní zajíci.“

Anglie (1,31) - Fidži (3,78)

„Fidži sice prohrálo v posledním utkání ve skupině s Portugalskem, to už ale mělo postup na úkor Austrálie jistý. Týmy z Oceánie nejsou tak svázané taktikou. Angličané jsou samozřejmě favoritem, jejich hra se mi ale nelíbí. Nemají dobrou spolupráci roje s útokem.“

Francie (1,74) - Jihoafrická republika (2,24)

„Frantíci na úvod celkem s přehledem porazili Nový Zéland, který je momentálně lepší než Jihoafrická republika. Afričané hrají hodně silou. Francie má podle mě dlouhodobě nejlepší systém ragby na světě. Roj připravuje míče pro skvělé útočníky. Bude to dál můj favorit až do konce.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články