Hlavní obsah

České ragby má ke světové špičce zatím hodně daleko. Brzdí ho hlavně finance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní skupiny jsou dohrány, světový šampionát v ragby ve Francii má před sebou atraktivní čtvrtfinále. Fanoušci českého ragby využívají dostupnost turnaje a řada z nich už zápasy navštívila. Kladou si samozřejmě otázku, jak daleko má k účasti na mistrovství světa česká reprezentace. „To bude ještě trvat…“ netají Roman Šuster, sportovní ředitel České ragbyové unie. Více v našem videu.

České ragby má ke světové špičce zatím hodně daleko. Brzdí ho hlavně finance Video: Sport.cz

 
Článek

Remíza je v ragby hodně vzácná. O jediný nerozhodný výsledek se v základní části letošního šampionátu postaraly Gruzie s Portugalskem (18:18). Shodou okolností, není to ještě tak dlouho, co se s těmito evropskými týmy utkávala i česká reprezentace. Momentálně je pro ni ovšem start na MS nedosažitelný.

„Myslím, že jde především o podporu státu a sponzorů. Kdybychom měli takovou podporu jako zahraniční týmy, pracovalo by se nám úplně jinak,“ poukazuje Miroslav Němeček, trenér české ragbyové reprezentace.

„Ve světě jsou víceméně všichni hráči profesionálové. Celý den se mohou věnovat jen ragby. Naši hráči jsou amatéři. Chodí do práce, až po ní si vezmou věci a jdou na trénink. To se pak odráží jak v tréninku, tak v zápase,“ dodává kouč národního týmu.

Velký ragbyový svátek je tady. Kdo patří k favoritům MS ve Francii a kdo bude černým koněm? Video: Sport.cz

Kdy tedy bude reálné porovnávat se se světovou špičkou?

„Je to hodně daleko… Doufám, že to jednou přijde, ale jde podle mě o horizont dvaceti, třiceti let,“ odhaduje Patrik Průcha, kapitán reprezentace do 23 let.

„Teď bohužel není v našich silách dostat se na MS. Myslím, že se musíme soustředit na Evropu. Abychom se dostali z druhé nejvyšší úrovně do první. V ní už právě účinkují země jako Gruzie, Rumunsko a Portugalsko, které hrají na MS. Až pak budeme na této úrovni stabilní, můžeme pomýšlet, že se nám podaří postoupit na MS. Ještě to chvilku potrvá,“ říká Roman Šuster, sportovní ředitel České ragbyové unie.

Téměř dva měsíce plné ragby. Co chystá Česká televize z MS ve Francii? Video: Sport.cz

Jak zdůrazňuje, české ragby brzdí hlavně finance.

„Když se podíváte na týmy, které hrají na MS, tak to jsou profesionálové z profesionálních soutěží i federací. My jsme teď bohužel amatérský sport. Potřebujeme se profesionalizovat, dostat se do sfér profesionalismu. Jde o finance, ale také členskou základnu, práci v klubech a podobně,“ líčí Šuster.

Podle kouče reprezentace se přece jen blýská na lepší časy.

„Členská základna se rozšiřuje, také tréninkový proces je kvalitnější, než býval. Vidím to v seniorské reprezentaci. Každý rok mi z dvacítky přicházejí šikovnější hráči, než bývali starší. Pak ovšem všechno souvisí s penězi. S podporou státu a sponzorů. Patřičná podpora by dokázala všechno jen urychlit,“ přeje si Němeček.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.