Hlavní obsah

Floridský guvernér se postavil proti transgender plavkyni Thomasové, americký sport hledá cestu ven ze schizoidní situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guvernér státu Florida Ron DeSantis odmítl uznat vítězství transgender plavkyně Lii Thomasové z nedávného univerzitního mistrovství NCAA v Atlantě. DeSantis v prohlášení na sociální síti uvedl, že právoplatnou vítězkou je Emma Weyantová, která v závodě na 500 yardů volným stylem obsadila druhou příčku. Republikánský politik zkritizoval asociaci NCAA a působení Thomasové v soutěži označil za podvod. Ve veřejném prostoru probíhají o účasti transgender sportovců v kategoriích neodpovídajících vrozenému pohlaví bouřlivé diskuze.

Foto: Profimedia.cz

Transgender plavkyně Lia Thomasová pózuje s trofejí pro vítězku šampionátu NCAA.

Článek

Kontroverzní triumf Thomasové, která ještě v roce 2019 závodila mezi muži, vyvolal ve sportovním světě bouři.

Guvernér DeSantis zveřejnil na Twitteru prohlášení, v němž působení transgender plavkyně mezi biologickými ženami tvrdě odsoudil.

„Muži by neměli závodit s ženami jako je Emma Weyantová a okrádat ženy a dívky o úspěchy, ocenění a stipendia," napsal americký politik.

DeSantis obvinil asociaci NCAA ze snahy o zničení ženského sportu a vyjádřil nesouhlas nad tím, že NCAA povyšuje ideologii nad biologii. „Tím, že umožňují mužům závodit se ženami, zesměšňují šampionáty a podporují podvody," stojí v prohlášení.

Z průměru mezi elitu

Thomasová plave za Pensylvánskou univerzitu. Tři roky soutěžila v mužském týmu jako Will Thomas, poté se ale začala identifikovat jako žena a v roce 2020 přešla do ženského týmu.

Mezitím podstoupila hormonální terapii. Aby mohla podle pravidel NCAA plavat jako žena, hormony musela Thomasová brát alespoň rok.

Experti na fyziologii upozorňují, že mužské a ženské tělo z hlediska sportovní výkonnosti nejsou srovnatelné a hormonální léčba na tom nic nemůže změnit, zvlášť v případě Thomasové, která hormony začala užívat až v postpubertálním období.

Rozdíl mezi mužským a ženským plaváním je patrný i řečí čísel. Když byla Thomasová ještě Will a závodila s muži, v žebříčku NCAA jí patřilo 554. místo na dvoustovce a 65. na pětistovce. Po přechodu mezi ženy je v žebříčku na dvoustovce pátá a na pětistovce první.

Zachraňte ženský sport

Amerika v otázce transgender sportovců tápe, ale zároveň ze současné schizoidní situace hledá cestu. Je zjevné, že nechat Thomasovou závodit mezi ženami je rozhodnutí čistě politické a ideologické a s myšlenkou sportu v duchu coubertainovských ideálů nemá nic společného.

Jednou z nejhlasitějších odpůrkyň proti postupu NCAA je trenérka a bývalá atletka Linda Bladeová. Kanaďanka má doktorát z kineziologie a je zastánkyní soutěžení podle pohlaví. Bladeová spoluzaložila hnutí #SaveWomensSports (Zachraňte ženský sport).

Členové hnutí před zahájením atlantského šampionátu protestovali před halou. Vlajky s heslem o záchraně ženského sportu ale byly k vidění i v hledišti během mistrovství.

Bladeová se dlouhodobě snaží otevírat diskuzi na téma transgender sportovců i na akademické půdě. Její snaha ale často naráží na až odpor lidskoprávních aktivistů z amerických univerzit.

Odpůrci jsou pod tlakem

Tlak ze strany aktivistů a zastánců inkluze je v Americe enormní. Bezprostředně po triumfu Thomasové svět obletěla fotografie, na níž stojí Thomasová osamocena na stupních vítězů, zatímco ostatní medailové plavkyně se fotily se čtvrtou v pořadí Brooke Fordeovou.

Jenže na ženy se za gesto protestu snesla ve veřejném prostoru vlna kritiky. V pořadí třetí Sullivanová pak proto situaci vylíčila jinak, než bylo z fotografie zcela zjevné. Podle Sullivanové se jen ženy chtěly společně vyfotit jako kamarádky.

Ve svém oficiálním prohlášení na sociální síti Twitter ještě uvedla, že si Thomasová zaslouží uznání, protože vyhrála a stejně jako všichni ostatní tvrdě trénovala a že ženský sport má jiné skutečné hrozby jako sexuální zneužívání, nerovné odměňování a nedostatek žen ve vedoucích funkcích.

Nespokojenost roste

Ještě před startem šampionátu adresovalo 16 členek týmu Pensylvánské univerzity dopis NCAA, ve kterém žádaly, aby Thomasové na mistrovství nebylo umožněno závodit.

Ženy v dopise podpořili rozhodnutí Thomasové stát se ženou, poukázaly ale na to, že genderová identita je něco jiného než biologické pohlaví.

Celkem deset amerických států už navíc přijalo zákony, které transsexuálům zakazují účastnit se soutěží v kategoriích, které neodpovídají jejich vrozenému pohlaví.

Reklama

Související témata: