Hlavní obsah

Fuksovi byli v Paříži druzí na deblu, mají první společnou medaili ze SP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bratři Martin a Petr Fuksové mají první společnou medaili ze Světového poháru. Na olympijské pětistovce je v Paříži porazili jen Číňané Liou Chao a Ťi Po-wen, kteří minulý týden získali stříbro na mistrovství světa. Tam byli čeští sourozenci osmí, tentokrát si výrazně polepšili. Na vítěze ztratili 83 setin sekundy.

Foto: kanoe.cz

Martin (vlevo) a Petr Fuksovi a jejich první společná medaile ze Světového poháru.

Článek

Světový pohár v Paříži je především testovacím závodem před olympiádou, která se zde uskuteční příští rok. Fuksové v neděli těsně vyjeli na deblu olympijskou kvótu pro Česko, ale netajili se tím, že chtěli skončit ve finále lépe než na osmém místě. „Chtěli jsme si tady spravit chuť z toho Duisburgu, protože tam se nám finále opravdu nepodařilo. Nejeli jsme jízdu takovou, na kterou jsme měli natrénováno,“ řekl v nahrávce pro média Martin Fuksa.

Dnešní závod mu dal za pravdu, i když Číňané byli ve finále jako jediní z čerstvých medailistů z MS. Čeští sourozenci nechali za sebou tři lodě, které na světovém šampionátu v Duisburgu skončily před nimi. „Určitě jsem se chtěl rozloučit s deblovou sezonou dobrým výstupem ve finále. Tady se nám povedlo suprově, jeli jsme přesně to, co jsme chtěli. Ukázali jsme, že můžeme jezdit na začátku toho startovního pole a závodit s těmi nejlepšími,“ liboval si Martin Fuksa. Společně s bratrem potvrdili progres v této sezoně. V úvodním SP v Szegedu jeli finále B, v Poznani pak byli v květnu sedmí.

Čtyřkajak v obměněném složení Tomáš Sobíšek, Jakub Brabec, Michal Kulich, Radek Šlouf do finále A na pětistovce nepostoupil. Pak vyhrál tříčlenné finále B.

Martin Fuksa odpoledne vyhrál rozjížďku na 1000 metrů před Petrem a oba postoupili přímo do pátečního semifinále. Vyplnil se jim tak plán, který si dali po dopolední stříbrné jízdě. „První dva postupují rovnou do semíčka, tak se pokusíme udělat, abychom byli první a druhý a ušetřili ten jeden kilák ve čtvrtfinále,“ řekl Martin Fuksa.

Start v semifinále na kilometrové trati si zajistili i kajakáři Josef Dostál a Jakub Špicar. První svoji rozjížďku vyhrál, Špicar byl druhý. Na pětistovce vyhrála rozjížďku i Anežka Paloudová. Přímý postup do semifinále měla jistý už před startem, protože k závodu nastoupily nakonec jen tři ze šesti přihlášených kajakářek.

Semifinále, do něhož už ve středu postoupil i deblkajak Špicar, Radek Šlouf, i finále jsou na programu v pátek, kdy závěrečný díl SP v Paříži skončí.

Výsledky SP v rychlostní kanoistice v Paříži:
500 m:
Muži:
C2:
1. Liou Chao, Ťi Po-wen (Čína) 1:39,96
2. P. Fuksa, M. Fuksa (ČR) -0,83
K4:
1. Maďarsko 1:21,16
...finále B:
1. ČR (Sobíšek, Brabec, Kulich, Šlouf) 1:24,71
Ženy:
C2:
1. Sü Š'-siao, Sun Meng-ja (Čína) 1:56,13
K4:
1. Čína 1:33,88

Reklama