Hlavní obsah

Jsou to prostitutky! Ruský funkcionář a Putinův přítel se pustil do kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně ostrá slova použil při svém výpadu proti vedení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) prezident Světové boxerské asociace (IBA) Umar Kremljov. Velký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina označil špičky MOV za „prostitutky, které zatahují politiku do sportu.“

Foto: Profimedia.cz

Prezident IBA Umar Kremljov.

Článek

Kontroverzní funkcionář, který zatáhl světový box do izolace a rozkolu, se takto rozohnil při návštěvě Nikaraguy během svého strategického turné po Latinské Americe.

MOV nedávno vyloučil IBA ze svých řad a neuznává ji jako zástupce světového boxu. Jeden z nejstarších olympijských sportů nicméně v programu her nakonec zůstal, nicméně MOV si kvalifikace i samotné turnaje na OH organizuje sám.

Mezinárodní olympijské hnutí je totiž se svérázným ruským funkcionářem v dlouholetém sporu. Kritizuje ho za způsob vedení asociace, neprůhledné financování, které navíc jednostranně navázal na ruský energetický gigant Gazprom. Dále za problémy v oblastech rozhodování a etiky. IBA pod vedením Kremljova neprovedla potřebné reformy a MOV už s ní došla trpělivost.

„Přestali uznávat IBA, protože se bojí, že kdyby zůstala členem MOV, měla by skvělé výsledky. Jsem si jistý, že IBA získá mezinárodní uznání zpět. nemáme problém s olympijským hnutí, ale s jeho vedením. S prezidentem Thomasem Bachem a jeho týmem," uvedl podle serveru Inside the Games Kremljov.

„Protože jsou (Bach a spol.) jako prostitutky ve spotu, do něhož zatahují politiku, místo aby hájili zájmy sportovců," hřímal Rus.

Snahu o záchranu renomé světového boxu a vymanění se z vlivu ruského funkcionáře rozjely boxerské velmocí v čele s USA, Velkou Británií a Německem v dubnu založila novou světovou organizaci World Boxing, která by chtěla spolupracovat s MOV a převzít řízení sportu místo IBA.

Reklama

Související témata: