Hlavní obsah

Vlajka pro sportovce nemá být privilegium, říká ruský šéf světového boxu

Předseda Mezinárodní boxerské asociace (IBA) Umar Kremljov hájí kritizované rozhodnutí povolit reprezentantům Ruska a Běloruska soutěžit pod státními vlajkami. Podle ruského funkcionáře, jenž má blízko k prezidentovi Vladimiru Putinovi, na to mají sportovci právo. Kremljov to řekl agentuře Reuters.

Foto: @ IBA facebook

Předseda světové boxerské asociace IBA Umar Kremljov (vlevo) na archivním snímku.

Článek

Většina ruských a běloruských sportovců má už přes rok kvůli válce na Ukrajině zakázanou účast v mezinárodních soutěžích úplně. V některých sportech startovat mohou, ale bez uvedení státní příslušnosti a vlajky. Boxerská asociace loni v říjnu rozhodla, že jim to povolí. Kvůli nesouhlasu s tímto krokem některé země včetně Česka oznámily, že budou bojkotovat letošní světové šampionáty.

"Nemělo by to být nějaké privilegium, které se poskytuje v závislosti na okolnostech. Tahle měřítka by měla mít každá mezinárodní asociace," řekl Kremljov, jehož působení v čele IBA provázejí celou dobu kontroverze.

"My, jako mezinárodní asociace, musíme chránit všechny sportovce. A je třeba pochopit, že pro sportovce je nejdůležitější, když hraje hymna a je vztyčena vlajka jejich země. MOV může dát doporučení. Jeho charta jasně říká, že nelze sportovce trestat nebo porušovat jejich práva," tvrdí.

IBA tento týden zahájila disciplinární řízení s pěti předsedy národních svazů včetně šéfa českého boxu Marka Šimáka kvůli podněcování k bojkotu mistrovství světa.

"Máme pro to jasná pravidla. Pokud někdo plánuje bojkot nebo něco podobného, bude čelit disciplinární komisi. Žádný sportovní funkcionář nemá právo omezovat sportovce. Když to uděláš (odsoudíš válku), můžeš se zúčastnit...," prohlásil šéf IBA, kterou sponzoruje ruská společnost Gazprom.

Řízení IBA dlouhodobě kritizuje Mezinárodní olympijský výbor, který jí už před hrami v Tokiu odebral právo organizovat boxerské turnaje pod pěti kruhy. Tradičnímu sportu hrozí vyřazení z olympijského programu.

"Nebýt nás, IBA už by box nedělala. A strašit IBA a boxerskou rodinu hrozbou, že by box mohl být vyloučen... Kdyby se tak stalo, olympiáda by přišla o krásný sport," řekl Kremljov.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.