Hlavní obsah

Krásné město u oceánu, hřiště v každém parku. Kreuzová si plní sen díky lakrosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok míří na některou z amerických univerzit několik atletů, plážových volejbalistek či tenistů. Ale spojit studium v zámoří s vrcholovým sportem se dá i v odvětví, které v Česku nemá tak početnou základnu či zázemí olympijských sportů. Tereza Kreuzová získala stipendium na univerzitě v Bridgeportu ve státě Connecticut díky lakrosu. Teď se do USA vrací jako jedna z opor české reprezentace pro Světové hry v Birminghamu.

Foto: Barbora Reichová/ČOV

Lakrosařka Tereza Kreuzová.

Článek

Byla talentovanou hráčkou, členkou juniorské reprezentace. Po střední škole odešla do USA, kde pracovala jako au pair. „Lakros jsem hrála jen rekreačně, ale pak jsem se rozhodla si najít školu, kde bych mohla hrát a studovat,“ vysvětluje.

A tak obepsala několik univerzit, tři si jela obhlédnout osobně a pak zvolila Bridgeport. „Nabídli mi nejlepší stipendium, navíc je to krásné město na pobřeží oceánu,“ objasňuje svoji volbu. Má za sebou tři roky studia psychologie a hraní za tým tamních Purple Knights.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza (@terezakreuzova)

Trénuje šestkrát týdně, k tomu třikrát posilovna a běhání. „Úroveň v Česku a USA je nesrovnatelná, hlavně v zázemí. Tam je skoro v každém parku nalajnované hřiště a není problém si zastřílet na branku,“ pochvaluje si Kreuzová, která je jedinou evropskou lakrosařkou v týmu.

„Teď s námi hrála i jedna Švédka, která si to chtěla zkusit, ale ta přišla jako fotbalová brankářka,“ popisuje.

Kreuzová by ráda v USA zůstala i po studiích a věnovala se sportovní psychologii a třeba se jako hráčka dočká i lakrosu na olympijských hrách. „Pro Los Angeles 2028 je šance velká, snad to vyjde,“ věří, že lakrosu pomůže možnost pořadatelů her ovlivnit skladbu sportů.

V Birminghamu se bude hrát lakros v dynamické šestkové podobě. „Je menší hřiště, hra se nezastavuje, všichni brání i útočí, je to větší zábava,“ těší se Kreuzová.

Obhajují tři zlata
Kvůli koronavirové pandemii si museli počkat o rok déle, ale i zástupci neolympijských sportů se dočkají své „olympiády“. Do amerického Birminghamu v Alabamě vyrazí na Světové hry od 7. do 17. července i 87 českých sportovců v šestnácti sportech včetně čtyř týmových: mužského florbalu a inline hokeje, ženského lakrosu a korfbalu. Světové hry se konají od roku 1981 a často slouží jako test sportů, které se pak stanou olympijskými. Podobnou cestu absolvoval badminton, plážový volejbal nebo triatlon. Před pěti lety ve Vratislavi získali zlato inline hokejisté, kickboxerka Sandra Mašková a vodní lyžař Adam Sedlmajer.

Reklama

Související témata: