Hlavní obsah

Kříž skončil na mistrovství Evropy v lezení na rychlost v osmifinále

Jan Kříž obsadil v lezení na rychlost na mistrovství Evropy v Mnichově dvanácté místo. Šestadvacetiletý český reprezentant vypadl v osmifinále s úřadujícím vicemistrem světa Erikem Noyou ze Španělska.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Danyjil Boldyrev z Ukrajiny obhájil v Mnichově titul mistra Evropy v lezení na rychlost.

Článek

Kříž prošel z kvalifikace do vyřazovací části jako poslední šestnáctý. Vicemistr světa z roku 2019, jenž letos prodělal dvakrát koronavirus a přišel zhruba o dva měsíce přípravy, lezl ve čtvrtfinále proti vítězi kvalifikace Noyovi a prohrál s ním zhruba o půl sekundy. Druhý český reprezentant Petr Burian obsadil v kvalifikaci nepostupové 19. místo.

Evropský titul z roku 2020 obhájil na patnáctimetrové stěně Danyjil Boldyrev z Ukrajiny, jenž ve finále porazil Poláka Marcina Dzieňského. V souboji o bronz předčil Francouz Guillaume Moro těsně Noyu.

Soutěž žen bez české účasti byla jasnou záležitosti polských lezkyň, jež zabraly všechna čtyři semifinálová místa. Zvítězila dvojnásobná mistryně světa Aleksandra Miroslawová před dvojčaty Aleksandrou a Natalií Kaluckými.

Lezecké soutěže pod otevřeným nebem na mnichovském Königsplatzu budou pokračovat ve středu a čtvrtek novou olympijskou kombinací boulderingu a obtížnosti. O třetí medaili na multisportovním šampionátu bude usilovat Adam Ondra, jenž získal bronz v boulderingu a v obtížnosti se stal v neděli mistrem Evropy.

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení v Mnichově - rychlost:
Muži - finále:
Boldyrev (Ukr.) 5,586 - Dzieňski (Pol.) 6,245
O 3. místo:
Moro (Fr.) 5,551 - Noya (Šp.) 5,658,
...12. Kříž - vypadl v osmifinále,
19. Burian (oba ČR) - nepostoupil z kvalifikace.
Ženy - finále:
Miroslawová 6,922 - A. Kalucká 7,085
O 3. místo:
N. Kalucká 7,197 - Chudziaková (všechny Pol.) 7,459.

Reklama

Související témata: