Hlavní obsah

Liptáka kromě evropského zlata těší vystřílené místo pro olympiádu v Paříži

Dvojnásobnou radost prožil olympijský vítěz ve střelbě na trap Jiří Lipták na střelnici na Kypru. Ve své oblíbené destinaci vystřílel titul mistra Evropy a také vybojoval pro Česko účastnické místo na olympijských hrách v Paříži v roce 2024.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní střelec Jiří Lipták v akci.

Článek

Evropský šampionát byl první možností, jak vystřílet tzv. kvótaplac pro OH. "Jsem rád, že se mi to podařilo hned na první pokus. Vím, že to není místo určené výhradně mně, ale platí pro stát. Přináší to klid do další tréninkové práce a do závodů, ale také mě to udržuje při vědomí, že si musím zachovat výkonnost," řekl Lipták v telefonickém rozhovoru s ČTK.

V brokové střelbě vstoupila od této sezony v platnost nová pravidla, kdy se po dvoudenní kvalifikaci, kterou Lipták s pouhými dvěma chybami vyhrál, utvořily dvě semifinálové čtveřice. I v jedné z nich byl Lipták suverénní a postoupil do bojů o medaile. Lipták trefil všech 15 úvodních terčů a měl jistou medaili už po 31. přesné ráně. "Je to podruhé na světových soutěžích, kdy bylo rozhodnuto už takto předčasně. Poprvé to bylo na Světovém poháru v Baku, kde jsem taky vyhrál," dodal spokojeně.

Kypr je Liptákovou oblíbenou destinací, před deseti lety byl v Larnace druhý, první evropský bronz si v roce 2008 přivezl z Nikósie. "Máme to tady rádi, střelnice nám sedí a rádi se sem vracíme," uvedl a připomněl loňské druhé místo ve finále Světového poháru, kde lepší byl jen jeho kamarád David Kostelecký.

Po dnešním zlatu čeká Liptáka den volna a v pondělí soutěž týmů. Po návratu domů se brokoví střelci budou připravovat na zářijové mistrovství světa v Osijeku, kde budou k mání další čtyři účastnická místa pro olympiádu v Paříži.

Reklama

Související témata: