Hlavní obsah

Malá země, velké sny! Baseballisté letí do Japonska za svým Naganem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchrana jim zajistí pozvánku i pro příští ročník. Česká reprezentace ve středu odlétá do Japonska, kde v Tokiu na prestižním World Baseball Classic, profesionálním mistrovství světa, sehraje 10. března zápas s Čínou, další den utkání s Japonskem, o den později přijde na řadu Jižní Korea a nakonec 13. března čeká český tým Austrálie.

Příběh jako v hollywoodském filmu píší čeští baseballisté. Odlétají na World Baseball ClassicVideo: Sport.cz

 
Článek

Malá země, velké sny! Takové je motto českých baseballových amatérů, jejichž příběh by vydal na hollywoodský film.

V těžké skupině je cílem vyhrát alespoň jedno utkání, získat neocenitelné zkušenosti a ukázat světu, že v malé zemi v srdci Evropy se může hrát špičkový baseball.

„Bude to strašně náročné, ale i malá země může mít velké sny," avizuje kouč reprezentace Pavel Chadim, že Češi nebudou při soubojích s profesionály včetně hráčů z Major League Baseball za favority. „To ale neznamená, že nebudeme bojovat. Loni si také nikdo nemyslel, že bychom se na turnaj vůbec mohli dostat," zdůrazňuje.

Japonci jsou jedničkou světového žebříčku, Korejci trojkou. Češi se s nimi navíc utkají v rozpětí dvaceti hodin, což se zdá jako "mission impossible". „Na začátku a na konci skupiny budeme mít zjednodušeně řečeno největší šanci splnit náš cíl," přikyvuje Chadim, že cesta vede přes Čínu či Austrálii.

Všechny zápasy Češi sehrají v zastřešeném Tokyo Dome, Mekce baseballu pro 55 000 lidí. V nominaci jsou také američtí rodáci s českou stopou Jeff Barto, Jake Rabinowitz, Eric Sogard nebo William Escala. Hlavní hvězdou bude šestatřicetiletý Sogard, který působil od roku 2010 v MLB.

„Měl jsem šanci hrát na Tchaj-wanu, kde bylo osm až deset tisíc lidí. Mně se jejich styl fandění líbil, protože nepoznáte, komu fandí. Tady to bude to samé a věřím, že nám to pomůže. Nebudeme svědky žádného pískání nebo bučení. Japonská kultura vyznává respekt a ocení každou akci, která se nám povede," těší se kapitán Petr Zýma.

Hráči mají za sebou čtyřdenní soustředění ve Valencii a v Japonsku ještě absolvují přípravné aklimatizační soustředění v městečku Mijazaki. Tým tam čekají i čtyři přípravné zápasy.

Reklama

Související témata: