Hlavní obsah

Trenér mluví o střetu Davida s Goliášem a radí nebát se srbských hvězd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Získaly cenný skalp vítězek letní Evropské ligy a po vyřazení Ukrajiny jsou české volejbalistky po dvanácti letech ve čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

České volejbalistky během zápasu s Ukrajinou na ME.

Článek

V belgické metropoli se ve středu večer od 20.00 h utkají s úřadujícími mistryněmi světa ze Srbska. „Bude to střet Davida s Goliášem, v němž bude potřeba se nebát a hrát uvolněně, nechat tlak na soupeřkách,“ připustil kouč Janis Athanasopulos. „Srbky platí za super favoritky. Nemáme proti nim co ztratit, to nám vyhovuje,“ mínila kapitánka Michaela Mlejnková.

„Nejdůležitější bude nezaleknout se srbských hvězd, které hrají v nejlepších světových ligách. Přála bych si, abychom proti nim bojovaly tak statečně, jako v klíčových okamžicích osmifinále,“ řekla Helena Havelková, která je v pětatřiceti letech suverénně nejzkušenější hráčku týmu a účinkuje na ME už poosmé.

Proti Ukrajině sice české hráčky ztratily vedení 2:0 na sety a po debaklu ve čtvrté sadě vypadaly na odpis, ale zmobilizovaly síly a díky galapředstavení nejproduktivnější hráčky Mlejnkové, která složila na zem celkem 21 míčů, vyhrály rozhodující pátou sadu 15:12.

Foto: David Švarc

Česká volejbalová reprezentantka Michaela Mlejnková.

Kapitánka bodovala v tie-breaku z každé nahrávky. „Nechtěla jsem znovu zažít prohru ze stavu 2:0, pro její odvrácení jsem dělala maximum,“ svěřila se Mlejnková, která byla v letech 2013 a 2017 u toho, když Česko na ME přišlo o náskok dvou setů v osmifinálových duelech s Francouzkami či Běloruskami.

„Ukrajinky se po druhém setu neskutečně probraly, byly pak ohromně rozjeté. O to je cennější, že jsme je v tie-breaku dokázaly takhle zašlápnout,“ ocenila další smečařka Helena Havelková, jejíž útok znamenal proměněný čtvrtý mečbol.

„Jsem nesmírně šťastný za postup do čtvrtfinále hlavně kvůli dramatickému vývoji duelu. Po skvělém vstupu děvčata začala ztrácet hlavu a pochybovat o sobě. Pomohlo ale nechat odpočinout základní sestavu, aby restartovala svou mysl před pátou sadou. Ženský volejbal je dost o hlavě, jak silní jste mentálně ve chvíli, kdy se nedaří, a tuto kritickou chvíli děvčata zvládla,“ přiblížil řecký kouč ve službách české reprezentace.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.