Hlavní obsah

MOV vyzval k rychlému vyřešení kauzy Rusky Valijevové, aby mohl předat medaile

Mezinárodní olympijský výbor vyzval k co nejrychlejšímu vyřešení dopingové kauzy krasobruslařky Kamily Valijevové. Umožnilo by to udělit medaile za týmovou soutěž na zimních hrách v Pekingu, na které laureáti čekají téměř rok. Tehdy i s pomocí Valijevové vyhrálo Rusko, ale před ceremoniálem vyšlo najevo, že mladičká krasobruslařka měla při prosincovém domácím šampionátu pozitivní dopingový test.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Krasobruslařka Kamila Valijevová při olympiádě v Pekingu.

Článek

Ruská antidopingová agentura (RUSADA) ji za užití zakázaného trimetazidinu nepotrestala, oznámila v pátek Světová antidopingová agentura (WADA). Ruský tribunál sice konstatoval, že pozitivním testem se Valijevová dopustila porušení antidopingových pravidel, neshledal ale, že by se přestupku dopustila úmyslně ani z nedbalosti. Jediným postihem tak je zatím vymazání jejích výsledků z doby odevzdání pozitivního vzorku.

WADA chce před případným odvoláním ke sportovní arbitráži CAS prostudovat úplné zdůvodnění rozsudku. Na definitivní vyřešení kauzy stále čekají původně druhý tým USA, třetí Japonsko i čtvrtá Kanada, která by se v případě diskvalifikace Ruska dočkala bronzu.

"Vzhledem k tomu, že se to týká testu, který byl proveden mimo olympijské hry, ale který má dopad na výsledek týmové i individuální soutěže na zimních olympijských hrách v Pekingu, MOV doufá, že případ bude vyřešen co nejdříve. Je to také v zájmu všech zúčastněných, především sportovců, kteří stále nedostali medaile z her v roce 2022," napsal MOV v prohlášení, které citoval server insidethegames.

Valijevová mohla navzdory pozitivnímu testu startovat v olympijské soutěži žen, ale tlak neunesla a skončila až čtvrtá. Aktuálně závodí jen na ruské scéně, protože se stejně jako všichni ruští a běloruští krasobruslaři nesmí účastnit mezinárodních soutěží kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. Příští týden tak nebude v Espoo obhajovat evropský titul.

Reklama