Hlavní obsah

Nejslavnější překážkový dostih světa se v zájmu bezpečnosti promění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liverpoolská Velká národní se v zájmu bezpečnosti koní i jezdců promění. Pořadatelé oznámili, že nejslavnějšího překážkového dostihu světa se bude moci od příštího roku zúčastnit jen 34 místo dosavadních 40 koní. Překážky budou měkčí díky použití pěnových a gumových břeven před každou z nich a první překážka bude blíže ke startu, aby koně nenabrali takovou rychlost. Startovat se bude z místa, nikoliv letmo.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Liverpoolská Velká národní

Článek

Velká národní steeplechase se stejně jako Velká pardubická běží na vzdálenost 6900 metrů, koně při ní překonají 30 překážek. Právě kvůli velikosti překážek je dostih nebezpečný. Při letošní Velké národní, kterou o 15 minut odložily protesty ochránců zvířat, si jeden z koní zlomil vaz. Od roku 2000 zahynulo při dostihu 16 koní.

Výkonný ředitel britského Jockey Clubu Nevin Truesdale považuje změny za nezbytné pro budoucnost populárního dostihu, který každoročně na závodišti v Aintree sleduje 70.000 lidí a spousta dalších po celém světě v televizi. „Jsem přesvědčen, že soutěživá, férová a bezpečná Velká národní je jedna z nejlepších cest, jak zajistit, že se tomuto sportu bude dařit i u příštích generací a zůstane důležitou součástí britské kultury a ekonomiky. To znamená, že náš sport, stejně jako už to udělala řada dalších sportů, musí poznat, kdy je potřeba zakročit, protože bezpečnost koní a žokejů bude vždy naší prioritou číslo jedna,“ řekl.

Velká národní se také poběží dříve než v 17:15 místního času, jak to bylo v posledních letech kvůli zájmům televizí. Dříve odpoledne by dráha, která postupně vysychá, měla být měkčí, což je pro koně vhodnější.

Organizace RSPCA, která je největší britskou charitou na ochranu zvířat, změny ve Velké národní přivítala a ocenila, že organizátoři berou vážně dobro koní. Dvojnásobný vítěz Velké národní Ruby Walsh řekl, že závod musel být připraven na změny. „Je spousta lidí, kteří nemají rádi změny, ale všechny sporty se mění. Fotbal už není ta samá hra jako před třiceti nebo dokonce patnácti lety. A podívejte se na mistrovství světa v ragby, i ragby se muselo posunout. Pro dostihy platí to samé, pokud jim chceme zajistit budoucnost .“

Mění se i Velká pardubická, která je nejslavnějším překážkovým dostihem v Česku. Před třemi lety byl v zájmu bezpečnosti upraven Taxisův příkop, ale ani to letos nezabránilo fatálnímu zranění devítiletého Stukea. Proto se obnovila elektronická petice za zrušení této překážky, kterou koně skáčou jen při Velké pardubické. Vznikla v roce 2020 po smrti Sottoventa a dohromady ji podepsalo zhruba 10.000 lidí.

Reklama

Související témata: