Hlavní obsah

Novým předsedou Národní sportovní agentury je Šebek

Vláda dnes jmenovala předsedou Národní sportovní agentury (NSA) šéfa Českého veslařského svazu Ondřeje Šebka. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Šebek nahradí Filipa Neussera, jehož konec v čele agentury, která rozděluje sportovní dotace, dnes vláda formálně vzala na vědomí.

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Šebek je novým předsedou Národní sportovní agentury (archivní foto)

Článek

Neusser podle dřívější dohody s Fialou skončí jako předseda NSA 30. listopadu. Kabinet dnes Šebka jmenoval do funkce od začátku prosince, sdělil ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.

Šebek je podle premiéra zkušený manažer, který se ve sportu pohybuje celou profesní kariéru a má zkušenosti z různých sportovních aktivit. Fiala je přesvědčen, že nový předseda vnese do NSA také klid, rozvahu a bude ji spravovat způsobem, aby agentura plnila svoji funkci ve prospěch českého sportu i společnosti.

Padesátiletý Šebek vede veslařský svaz od loňského května, v minulosti mimo jiné s přestávkami více než 20 let pracoval v různých funkcích v pardubickém hokejovém klubu, byl také členem výkonného výboru hokejového svazu.

Fiala poznamenal, že vláda si je vědoma toho, že sportovní prostředí se dotýkají současné problémy s vysokými cenami energií. "Proto jsme prosadili zastropování cen energií i pro sportovní kluby a provozovatele," uvedl. Zmínil také zvýšení rozpočtu agentury na příští rok o dvě miliardy korun na 6,9 miliardy.

Před závěrečným schvalováním ve Sněmovně jsou změny v řízení agentury. Vést by ji měla podle dřívějších úprav školského výboru tříčlenná rada v čele s předsedou, původně poslanci navrhovali pětičlennou radu. Členy by jmenovala a odvolávala vláda na návrh premiéra. Dohled nad agenturou by měla na starosti desetičlenná dozorčí komise, jejíž členy by rovným dílem volili a odvolávali poslanci a senátoři. Úpravy mají podle předkladatelů zlepšit činnost agentury.

Funkční období členů rady NSA by bylo podle novely pětileté. Mohli by být zvoleni nejvýše na dvě navazující období. Nyní je předseda jmenován na šest let. Kandidáti do rady by nově museli mít magisterské vysokoškolské vzdělání. Šebek jím disponuje.

Vizitka Ondřeje Šebka (50), nového předsedy Národní sportovní agentury (NSA):
Datum a místo narození: 18. března 1972, Pardubice
Funkcionářská kariéra: obchodní manažer HC Pardubice (2003–11), ředitel agentury Pro Hockey (2011-12), generální manažer HC Pardubice (2012–15), člen výkonného výboru svazu ledního hokeje (2012-16), provozně-ekonomický manažer Dynama Pardubice (2017-19); předseda veslařského svazu (od 2021), předseda Národní sportovní agentury (od 2022)
Ostatní: bývalý dlouholetý manažer hokejových Pardubic a regionální politik; vystudoval sportovní management na pražské Fakultě tělesné výchovy a sportu; v roce 1995 nastoupil do pardubického hokejového klubu, kde v různých funkcích pracoval s přestávkami více než 20 let; loni v květnu byl zvolen novým předsedou veslařského svazu, v minulosti vesloval a poté i trénoval; do říjnových voleb byl místostarostou prvního městského obvodu a zastával rovněž post ředitele Rozvojového fondu Pardubice za ODS.
Přehled předsedů NSA:
2019-21 - Milan Hnilička
2021-22 - Filip Neusser
od 2022 - Ondřej Šebek

Reklama

Související témata: