Hlavní obsah

I čeští moderní pětibojaři už ví, že není koník jako koník

PEKING

Časté pády na parkuru vyvolaly hodně diskusí o kvalitě koní,které dali pořadatelé olympijských her pro soutěž moderních pětibojařů k dispozici. Do Pekingu je přivezli ze tří různých míst Číny a i naši reprezentanti poznali, jak jsou nevyzpytatelní. David Svoboda si s čínským koníkem vůbec nerozuměl, Michal Michalík naopak ano.

Článek

„Ti koně jsou jiní, než na jaké jsme zvyklí v Evropě. Jemnější, atletičtější, hůře se ovládají, protože nejsou siloví a  vyžadují víc citu. Není to skokanský typ, jako hannoverští koně, které známe,“ vysvětlil rozdíl předseda Českého svazu moderního pětiboje Jan Hrdina a dodával, že čeští pětibojaři poznali mentalitu zdejších koní loni při Světovém poháru a připravovali se na ně.

„Nechci tvrdit, že by byli špatní, ale záleží, jak komu který vyhovuje. David Svoboda si s ním od začátku nerozuměl. Na přípravu koně je dvacet minut, takže závodník musí  hodně vycházet z charakteristiky, kterou dostane. Bohužel to dopadlo, jak dopadlo,.“ litoval Jan Hrdina .

„Michal Michalík si naopak se svým koněm rozuměl hned a hodně na tom vydělal. On má také z parkuru víc zkušeností,“ dodal trenér jízdy na koních Robert Kopecký a prozradil, že Svoboda ani neměl bičík.

Reklama