Hlavní obsah

Jízdu na koni v moderním pětiboji nahradí překážková disciplína

Jízdu na koni v moderním pětiboji nahradí po olympijských hrách v Paříži 2024 překážková disciplína. Odhlasovali to zástupci národních svazů na kongresu mezinárodní federace UIPM, který se uskutečnil online. Pro přijetí překážkové dráhy bylo 69 z 83 platných hlasů, 11 bylo proti a tři se zdrželi. Češi již dříve informovali, že navrhnou parkur zachovat s úpravou pravidel.

Foto: Filip Komorous/ČSMP

Jízda na koni - moderní pětiboj - ilustrační foto

Článek

Mezinárodní federace se rozhodla vyřadit parkur po událostech na loňské olympiádě v Tokiu, kde vzbudila negativní pozornost Němka Annika Schleuová nešetrným zacházením s neposlušným koněm. Postup vedení unie vyvolal silnou kritiku zejména mezi sportovci.

Vyřazením jízdy na koni se UIPM snaží zachovat v programu her tradiční olympijskou disciplínu, kterou tvoří ještě šerm, plavání a střelba s během. Pro olympijské hry v Los Angeles 2028 totiž zatím moderní pětiboj chybí. Změnu ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Testovací závody s novou součástí pětiboje se již uskutečnily.

"Nezapomínáme na naši minulost, naše dědictví, ale naším cílem je budoucnost," řekl předseda UIPM Klaus Schormann. "Je velmi důležité, že hlasující členové poskytli silný mandát pro začlenění překážkové disciplíny do našeho sportu. Pokud opustíme olympijské hry, budeme patřit už jen do olympijského muzea," dodal.

Reklama

Související témata: