Hlavní obsah

Judista Krpálek je prvním českým juniorským mistrem světa

BANGKOK

České judo má poprvé juniorského mistra světa díky úspěchu Lukáše Krpálka, který v pátek na šampionátu v Bangkoku ovládl kategorii do 100 kg. Talent, který v listopadu oslaví osmnácté narozeniny, kromě semifinále všechny své zápasy ukončil před časovým limitem. Ve finále pak porazil svého velkého rivala Marvina Huismana z Nizozemska. Ten Krpálkovi v září podlehl i v boji o titul evropského šampiona ve Varšavě.

Článek

Český reprezentant se tak může pyšnit cenným double. "Je to úžasné, ale v tuhle chvíli jsem ještě tak trochu mimo, takže ani nevnímám, co je pro mě větším úspěchem," řekl Krpálek.

"Je to nebývalý úspěch pro celé české judo, na něco podobného se dlouho čekalo. Lukáš jen potvrdil, že je výjimečným talentem," uvedl trenér juniorské reprezentace Petr Smolík. "Bylo by hezké, kdyby šel ve stopách Francouze Teddyho Rinnera, který podobně nedávno zářil v juniorech a pak vyhrál i mistrovství Evropy a světa mezi dospělými. Ale ta cesta je ještě hodně dlouhá," podotkl Smolík.

Krpálek, člen USK Praha a odchovanec jihlavského juda, v Thajsku dokázal, že ve své věkové kategorii hledá konkurenci jen těžko a potvrdil roli juniorské světové jedničky. "Ale zase jsem měl z každého zápasu trochu strach, jako vlastně pokaždé. Do všech zápasů jsem šel opatrně a až pak útočil," řekl Krpálek. Při cestě do finále vyhrál s převahou na ipon postupně souboje s Yu z Tchaj-wanu, Bamwangayim z Konga a Rusem Chamchojevem.

V semifinále se nejvíc trápil s Japoncem Terašimou, jedním z favoritů, kterého v tuhém boji porazil až poté, co soupeř dostal dva tresty šidó za pasivitu. "Nedařilo se mi ho hodit na zem, byl jako zarostlý do tatami. Ale nikdo se nebude ptát na to, jak jsem ho nakonec porazil. I když to dnes bylo nejtěžší," prohlásil Krpálek.

Ve finále se Huismanovi nepodařila odveta za zářijový evropský šampionát. Krpálek tentokrát slavil poté, co získal dvě vazari a po minutě a 58 vteřinách se mohl radovat z titulu. "Pro Lukáše teď sezona prakticky končí, asi by bylo zbytečné, aby jel na mistrovství Evropy do 23 let. Nechceme ho utavit. Ale od příští sezony by se už měl začít zapojovat do velkých seniorských soutěží," nastínil Smolík.

Reklama