Hlavní obsah

Kostelecký se na otevření střelnice těšil, ale ani doma netrpěl

Praha

Olympijský vítěz v trapu z Pekingu 2008 David Kostelecký se na otevření střelnice těšil, ale ani doma netrpěl. Při zhruba měsíční nucené pauze zaviněné nouzovým stavem kvůli koronaviru na sucho se zbraní pracoval na svých slabinách, udržoval se v kondici a také měl čas být s rodinou a starat se o dům.

Foto: Ivana Roháčková

David Kostelecký, archivní snímek.

Článek

Od úterka se v omezeném režimu otevřela některá venkovní sportoviště a možnost individuálně trénovat mají i sportovní střelci. "Jsme rádi, že můžeme začít trénovat, bude to určitě příjemná změna. Já jsem ale ani před tím nepovažoval tu pauzu za nějaký výrazný handicap," řekl ČTK Kostelecký.

Střelec z Holasic na Brněnsku teprve uvidí, jak často bude na střelnici chodit. "Po konzultaci s trenérem vyhodnotíme, kdy tam můžeme jít. Teď to není potřeba někam hnát, dávat nějaké velké dávky. Olympiáda je odložená a uvidí se, jak ta sezona bude dál," uvedl. Sportovní dění se zastavilo a ani střelci před sebou nemají jasný cíl. "Nemáme moc na co trénovat. Uvidí se, jak to bude se soutěžemi. Asi se soutěžemi zatím jenom v České republice, protože do zahraničí to asi nepřipadá v úvahu," přemítal Kostelecký.

Čtyřiačtyřicetiletý český reprezentant měl i doma brokovnici v ruce prakticky každý den. "Mám místnost, kam zajdu a uklidím se tam. Pokusil jsem se na sucho o zlepšení ve svých slabších stránkách, protože v té sezoně na to tolik času není. Měli jsme dva závody, jeden v Kataru a jeden v Kuvajtu, takže jsem po těch závodech věděl, na čem pracovat," vyprávěl účastník pěti olympijských her.

Domácím cvičením se udržoval v kondici a jako otec tří dětí také trávil čas s rodinou. "Byl i čas na práci kolem domu, zahradničení, to obvykle nemívám v tomhle období, takže jsem to využil pracovně."

Trénink na sucho není plnohodnotnou náhradou přípravy na střelnici. Ta už mu po několika týdnech nečekané pauzy chyběla. "Mám to v krvi, určitě se mi stýskalo, ale z druhé strany to beru tak, že to byla dobrá pauza na restart nebo refresh. Nepočítal jsem, že by se mi to v téhle fázi kariéry mohlo takhle povést," řekl.

Na podobnou pauzu je zvyklý po sezoně. "Končíme sezonu koncem října a někdy v prosinci jezdíme na soustředění. Míváme měsíční pauzu na podzim, ale abnormální je, že je to v tomhle období. Teď bychom normálně už letěli na Světový pohár do Tokia," přiblížil dvojnásobný mistr Evropy.

Snaží se k situaci vyvolané pandemií koronaviru přistupovat pozitivně. "Nastavil jsem si v hlavě, že se to snažím brát pozitivně, abych pořád neslyšel kolem jenom negativní zprávy. Chybělo mi to určitě, ale dokázal jsem se bez toho obejít," dodal vítěz loňských Evropských her v Minsku, kde získal pro Česko účastnické místo na OH v Tokiu.

Reklama

Související témata: