Hlavní obsah

Koukal přemohl rakovinu, teď vyráží za svým olympijským snem

PRAHA

Ten nejdůležitější zápas dovedl badmintonista Petr Koukal do zdárného konce, teď stojí na prahu dalších desítek soubojů, které ho můžou dovést k naplnění jeho snu. Pětadvacetiletý hráč, jemuž byla vloni na podzim diagnostikována rakovina varlete, se vrátil na kurty a ve středu vyráží do Dánska na první kvalifikační turnaj na olympiádu v Londýně.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český badmintonista Petr Koukal oznámil své plány v souvislosti se začátkem olympijské kvalifikace.

Článek

„Cesta snu aneb Nejlepší věci na světě nejsou věci“ se jmenuje časosběrný dokument, jenž o účastníkovi her v Pekingu vzniká od začátku jeho léčby. „A tím snem je Londýn,“ přiznává, že by k tetování na rameni s motivem pěti propojených kruhů chtěl přidat ještě jedno.

Na olympiádu se kvalifikuje 38 nejlepších hráčů v redukovaném žebříčku, z Čechů má reálnou šanci jen jeden. „Šanci vidím tak na 80 až 85 procent,“ odhaduje Koukal.

Chce mít zpět respekt

Návrat do vrcholového badmintonu pro něj není snadný. Vyhrál domácí šampionát i extraligu družstev, na mezinárodním poli ale teď neválel. „Odehrál jsem čtyři turnaje a nebyla to žádná sláva,“ říká.

Badmintonista Petr Koukalfoto: Právo/Petr Horník

„Cítím, že teď si na mě víc věří i ti mladší kluci, potřebuju si získat zpět jejich respekt,“ plánuje. I když mu na dálku soupeři vyjadřovali v těžkých chvílích podporu, z Japonska dokonce dostal plakát s podpisy nejlepších hráčů světa.

Po náročné chemoterapii už mu opět narostly vlasy, na své hře ale její následky pociťuje. „Fyzicky jsem v pořádku, mám dokonce lepší výsledky než před nemocí, ale je to relativní. Vydržím jednorázový výkon, ale regenerace neprobíhá tak rychle, jak bych si přál,“ připouští.

Brnění už ho netrápí

Během hry navíc občas pociťoval brnění v nohou. „Vitamíny a masáže moc nepomáhaly, ale to jsme teď začali řešit akupunkturou a buď to trochu přestalo, nebo jsem si zvyknul, ale už mi to tolik nevadí. Každopádně prý může trvat až dva roky, než se nervové buňky zcela obnoví,“ vysvětluje.

Kvalifikační turnaje jsou navíc rozesety po celém světě. Dánsko, Maroko, Čína, Thajsko… I cestování bude pro Koukala náročné. „Počítám, že na tu únavu budu reagovat hůř než v minulosti, ale nemělo by mě to nějak zásadně ohrozit a limitovat,“ je přesvědčený.

Armstronga nesehnal

Vedle boje o olympijskou místenku se Koukal chce věnovat i šíření povědomí o nemoci, kterou prodělal, a tak založil web rakovinavarlat.cz. „Napadlo mě to hned po operaci, že chci udělat něco pro prevenci, protože včasný nález může zachránit život,“ dobře ví Koukal.

Pro svoji kampaň dokonce plánoval získat i bývalého cyklista Lance Armstronga, jenž rozjel úspěšnou nadaci. „Zatím to ztroskotalo, pokoušel jsem se ho kontaktovat, když jsem byl v nemocnici, to bylo na všechno víc času, pak už pro mě byl podstatnější návrat na kurty a nechtěl jsem roztřišťovat pozornost,“ vysvětluje.

Reklama