Hlavní obsah

Krasobruslař Verner: Návratu Pljuščenka moc nevěřím

PRAHA

V pondělí večer odlétá úřadující mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner na svou první Grand Prix v letošní sezóně. V pátek se v Pekingu představí v krátkém programu a o den později nastoupí k volné jízdě. Jeho největším soupeřem bude v Číně Japonec Daisuke Takahaši. Česká krasobruslařská jednička se světového rekordmana pokusí porazit.

Článek

Školní povinnosti má Tomáš Verner už téměř splněné, a tak se může naplno věnovat jen a jen krasobruslení. První listopadový víkend se představí na Grand Prix v Číně a o čtrnáct dní později v Rusku. Vrcholem pro Vernera bude lednová obhajoba titulu evropského šampióna a následné napravení reputace na mistrovství světa. Veškerá příprava už ale také pomalu směřuje k olympiským hrám ve Vancouveru.

Do Pekingu se česká krasobruslařská jednička už moc těší. "Doufám, že mi nadšení zůstane i během závodu," prohlásil s úsměvem. Grand Prix je pro Tomáše Vernera hlavně šancí otestovat si svou jízdu. "Rád bych v Číně předvedl to, co jsem si předsevzal. Zajet hodnotnou jízdu. Navíc jsem zvědavý, jak se moje vystoupení bude líbit rozhodčím a jak mě ohodnotí," prohlásil Verner, který se netají ani tím, že by si chtěl vylepšit i své osobní maximum.

Formu Verner tradičně dolaďoval v Oberstdorfu a byl velmi spokojen. "Ne že bych se chtěl chválit, ale pár čtverných toeloopů na tréninku minulý týden přiletělo. Mám z nich velkou radost, dodaly mi skokanskou jistou," vyprávěl talentovaný krasobruslař.

Konkurence je stále veliká

Na podzim překvapivě ukončili kariéru hned dva výborní krasobruslaři – úřadující mistr světa Kanaďan Jeffrey Buttle a stříbrný olympionik z OH v Turíně Švýcar Stéphane Lambiel. „Bylo pro mě velkým překvapením, když jsem se dozvěděl, že oba s krasobruslením končí. Obzvláště nyní, necelé dva roky před olympijskými hrami. Ale chápu je. Dosáhli svých vysněných cílů a asi už těžko hledali motivaci do dalších tréninků. Navíc u Stéphana se objevily zdravotní problémy,“ okomentoval jejich rozhodnutí. Že by ale cesta na krasobruslařský trůn byla volná, rozhodně nepřipouští. "Konkurentů je stále dost. Noví mladí závodníci jsou hodně draví. Záleží jen na mě, jestli je před sebe pustím," dodal úřadující mistr Evropy.

S návratem ruského krasobruslaře Jevgenije Pljuščenka to nevidí až tak růžově. „Jevgenij trávil dříve u krasobruslení mnohem více času. Po skončení kariéry se ale začal kromě exhibicí věnovat také politice a podnikání. Jeho dřívější nadlidské tréninky jsou pryč. Pokud se bude chtít vrátit, tak jedině na první místo. Proto by krasobruslení mělo být u něj opět nejdůležitější. Já ale tomu jeho návratu moc nevěřím,“ přiznal student třetího ročníku Fakulty tělesné výchovy a sportu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.