Hlavní obsah

Kvůli problémům se stadiónem pro OH 2020 rezignoval ministr

Tokio

Japonský ministr sportu Hakubun Šimomura rezignoval kvůli problémům provázejícím plánování stavby hlavního olympijské stadiónu pro hry, které bude v roce 2020 hostit Tokio. Organizační výbor musel vítězný projekt kvůli rozpočtovým škrtům zrušit a vyhlásit novou soutěž.

Foto: Facebook

Vizualizace futuristického stadiónu v japonském Tokiu.

Článek

Šimomura oznámil po dnešním zasedání vlády, že za průtahy přebírá veškerou zodpovědnost a nabídl premiérovi Šinzóovi Abemu rezignaci. Ten ji přijal s tím, že Šimomura zůstane ve funkci do dokončení změn ve vládě, které by se měly uskutečnit v říjnu.

"Způsobil jsem kvůli problémům s národním stadiónem velké starosti a potíže příliš mnoha lidem," řekl Šimomura s tím, že jako pokání vrátí polovinu svého příjmu za posledních šest měsíců.

Podle původního plánu, pro nějž byl v mezinárodní soutěži vybrán futuristický návrh slavné britské architektky Zahy Hadidové, měl být stadión pro 80 tisíc diváků a stál byl 252 miliard jenů (50 miliard korun). Na konci srpna však japonská vláda v rámci snižování nákladů rozhodla, že má být postaven za 155 miliard jenů (30 miliard korun), jeho kapacita bude 68 tisíc míst.

Hadidová, která v minulosti navrhla mimo jiné halu pro vodní sporty na londýnskou olympiádu v roce 2012, už oznámila, že se do nové soutěže nepřihlásí.

Reklama

Související témata: