Hlavní obsah

Nový Zéland počítá, že na MS v ragby vydělá přes miliardu dolarů

AUCKLAND

Ragbyové mistrovství světa na Novém Zélandu v příštím roce by mělo pořádající zemi přinést 16,7 miliardy korun. Oznámil to premiér John Key s odvoláním na zprávu společnosti Deloitte, podle níž může ragbyová velmoc na šampionát vydělat 1,25 miliardy novozélandských dolarů.

Článek

"Vláda Nového Zélandu turnaj výrazně podporuje, protože víme, že bude mít úspěch a přinese ekonomickou vzpruhu," uvedl Key.

Samotný turnaj počítá se schodkem 40 miliónů novozélandských dolarů (540 miliónů korun), který pokryjí vláda a národní ragbyová unie. Podle dohody s mezinárodní federaci IRB si mohou organizátoři ponechat pouze příjmy z prodeje lístků, který bude zahájen 27. dubna.

K dispozici je 1,65 miliónu vstupenek, které půjdou do distribuce ve třech fází. V té první se začne prodávat 750 000 lístků, ale třetina z nich je vyhrazena pro hráče či dobrovolníky na Novém Zélandu.

Šampionát zahájí 9. září příštího roku utkání Nového Zéland s Tongou. Právě lístky na zápasy domácích All Blacks budou nejdražší - balíček na čtyři duely vyjde na 1400 novozélandských dolarů (asi 19 000 korun).

Reklama

Související témata: