Hlavní obsah

Pelta mě příjemně překvapil, tvrdí staronový šéf českého sportu Kejval

Praha

Pět funkcí v nejužším vedení Českého olympijského výboru, pět kandidátů a všichni hladce zvoleni. Na první pohled jednotně působí český sport pod vedením staronového předsedy Jiřího Kejvala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval (vpravo) v debatě s místopředsedou ČOV a šéfem fotbalové asosiace Miroslavem Peltou.

Článek

Nechce se věřit, že by v českém sportovním prostředí fungovala až taková jednota…

Nebudu zastírat, že to je samo sebou, volbám předcházela celá řada jednání. A zase tolik kandidátů, kteří jsou vhodní a ochotni dělat tu práci zadarmo, není.

Nováčkem ve vedení ČOV je předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta. Je pro vás důležité mít ho v týmu?

Je předsedou největšího sportovního svazu u nás a pro mě bylo příjemným překvapením, že je připraven se tak zásadně podílet na práci v olympismu. V ČOV se bude podílet na tom, v čem je nejsilnější. Práce se sponzory, ale i angažování se v našich charitativních projektech.

Co vidíte teď jako nejpalčivější problém českého sportu?

Na příkladu olympijských parků jsme si ukázali, že není pravda, že by děti nechtěly sportovat, jen potřebují dostat příležitost. To je jedna priorita. A druhá je vrcholový sport. Jsme často kritizováni, že se staráme o děcka, ale ti vrcholoví sportovci dřou, pomáhají nám, motivují mladé a nic za to nedostávají, což je špatně. Proto chceme v krátkém čase odprezentovat takový Top Team sportovců, který má šanci si sáhnout na olympijské medaile a udělat jim takové podmínky, aby příště nebylo sedm bronzových, ale třeba sedm zlatých.

Jak by měl Top Team vypadat?

Martin Doktor si udělal velký poradní orgán z expertů na různé sporty. V zásadě budou tři kategorie. První: žhavá želízka typu Martiny Sáblíkové. Druhá: třeba Šárka Strachová, kde šance na medaili je. Třetí: mladí začínající sportovci. Už teď na podzim bychom měli uvolnit první finanční prostředky.

V jaké výši?

Musíme se domluvit s paní ministryní i partnery. Ale chtěli bychom tam mít 170 miliónů.

Chcete oslovit i firmy, aby více přispívaly na sport. Jak?

Chceme, aby se jako všude na Západě především nadnárodní firmy podílely na občanské společnosti tam, kde působí. Ať už je to sport, kultura, nebo charita. Musíme vytvořit takové prostředí, aby všichni pochopili, že je naše hloupost, když nemáme zajištěné peníze na sport.

Reklama

Související témata: