Hlavní obsah

Střelkyně Hyková-Marušková vyhrála poprvé závod SP

Sportovní střelkyně Lenka Hyková-Marušková vyhrála v americkém Fort Benningu poprvé v kariéře závod Světového poháru. Stříbrná olympijská medailistka z Atén se prosadila na nejvyšší příčku v disciplíně vzduchová pistole. Jejím maximem v SP dosud bylo stříbro ze sportovní pistole v Sydney před třemi lety.

Foto: archiv

Lenka Hyková

Článek

Na prahu nové sezóny prokázala dvaadvacetiletá Marušková výbornou formu. Po základní části úterního závodu byla čtvrtá, ve finále zasáhla pět desítek z deseti, ale pokazila předposlední devátou sérii. Jen osmičku si však připsala i její největší soupeřka Číňanka Žen Ťie a v poslední sérii ji česká střelkyně o půl bodu porazila. Obě v konečném součtu dělila jediná desetina.

"Vzduchové pistoli jsem se v zimě hodně věnovala a do USA jsem odlétala s pocitem dobré formy," řekla spolupracovníkovi ČTK Marušková, která již loni vystřílela pro Českou republikou účastnické místo na olympiádu v Pekingu v této disciplíně. "Věřila jsem, že letos udělám dobrý výsledek. A on přišel hned na prvním závodě Světového poháru," radovala se.

Před základní částí byla trochu nervózní, ve finále prý bylo napětí mnohem větší. "Konkurence je velká a výsledky byly vyrovnané. Koncentrovala jsem se na sebe a nesledovala výsledkovou tabuli a pohyby v osmičce nejlepších. V předposlední sérii jsem dala osmičku, ale jinak to bylo dobré," řekla. Po finále prý chvíli nemohla uvěřit, že vyhrála. "Oslavili jsme to večer pěknou porcí steaku," smála se Marušková, kterou v pátek čeká soutěž ve sportovní pistoli.

Třetí skončila Viktoria Čajková z Běloruska. Vítězka základní části Zaureš Bajbusinová z Kazachstánu finále pokazila a propadla se na konečné páté místo.

Mezi muži vyhrál vzduchovou pistoli Rus Vladimir Isakov, bronzový medailista z nedávného mistrovství Evropy. Českým reprezentantům se nevedlo, Martin Tenk i Martin Pecháček měli k postupu do finálové osmičky daleko.

Výsledky - vzduchová pistole:
Muži: 1. Isakov (Rus.) 685,7 (586+99,7), 2. Knapik (Pol.) 680,7 (580+100,7), 3. Gončarov (Rus.) 680,2 (579+101,2), ...31. Tenk 572, 38. Pecháček (oba ČR) 569.
Ženy: 1. Marušková (ČR) 483,1 (384+99,1), 2. Žen Ťie (Čína) 483,0 (385+98,0), 3. Čajková (Běl.) 482,7 (382+100,7).

Reklama

Související témata: