Hlavní obsah

Střelkyně Marušková a Kalná získaly bronz na ME v Praze

PRAHA

České reprezentantky Lenka Marušková-Hyková a Pavla Kalná-Habartová získaly na mistrovství Evropy ve sportovní střelbě v Praze bronzové medaile. Pistolářka Marušková uspěla hned v první finálové disciplíně sobotního programu, puškařka Kalná ji napodobila odpoledne. Mezi juniorkami poté obsadila druhé místo Michaela Musilová, která k bronzu výrazně pomohla i družstvu.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Marušková-Hyková si tak dala dárek k sobotnímu svátku a dodatečně k narozeninám, které měla na začátku února. Druhá žena z olympijských her v Aténách 2004 nestačila pouze na Marii Grozděvovou z Bulharska a Nino Salukvadzeovou z Gruzie.

"Je to hezký dárek. Dlouho mi trvalo, než se mi povedlo v ženách se dostat do finále a teď je to i s medailí," řekl Marušková-Hyková ČTK a deníku Právo. Plzeňská střelkyně, jež momentálně žije v Praze, je juniorskou mistryní, mezi seniorkami na kontinentálním šampionátu však uspěla poprvé.

Do finále ze sedmého místa

Marušková-Hyková, která v Aténách uspěla v disciplíně libovolná pistole na 30+30 ran na 25 metrů, v sobotu ve vzduchové pistoli na 10 metrů postoupila do finále ze sedmého místa. Závěrečných deset ran, které se počítají na desetiny, jí ale vyšly nejlépe ze všech s nástřelem 100,9 bodu.

Po páté finálové ráně ji dělila od třetího místa už jen jediná desetina, po dalším pokusu se na bronzovou pozici posunula a už ji udržela. Se závodem tam mohla být maximálně spokojená. Úspěchu si vážila o to více, že od počátku roku má zdravotní problémy se zády a nedávno byla navíc nemocná.

"Byla jsem vůbec ráda, že jsem tady a můj zdravotní stav je takový, že mohu startovat. Nastřílela jsem průměr a ve finále jsme si říkala, že je to jen taková třešnička. Že už mám vystaráno a když se bude dobré, bude to jen plus," přiznala Marušková-Hyková.

Před rozhodující fází závodu si dala za cíl odstřílet alespoň průměrně. "Věděla jsem, že finále se kazí a že když předvedu průměrné finále, že to bude dobré. Že se ale posunu na medaili, to jsem netušila," řekla.

Šance dostat se na druhé místo

V samotném závěru finále měla dokonce šanci dostat se i na druhé místo, což se ji ale nepovedlo. "Na to jsem nemyslela. Snažím se být skromná, protože kolikrát se mi vymstilo myslet na to, jaké by to bylo, kdybych vyhrála. Pak už člověk nedělá práci, kterou má. Nezajímá se o techniku, což je důležité, a střílí osmičky," podotkla Marušková-Hyková, která za zlatou Grozděvovou, olympijskou šampionkou ze Sydney a Atén, zaostala o tři body.

Šestadvacetiletá Kalná dokázala úspěšně nahradit olympijskou vítězku Kateřinu Emmons, která očekává v dubnu narození prvního potomka a ME tak sleduje pouze z hlediště. V dramatickém finále rozhodla Kalná o svém úspěchu až v závěrečném rozstřelu, v němž porazila Andreu Aršovičovou ze Srbska. Z vítězství se radovala Chorvatka Snježana Pejčicová, bronzová medailistka z olympiády v Pekingu.

"Samozřejmě, že jsem spokojená. Trošku jsme si myslela na medaili, ale zároveň jsem si moc nevěřila. Jsem ráda, že tam ta medaile je, i když po tak dramatickém finále," řekla Kalná.

Podmínky nevyhovovaly

V pražské O2 Areně dokázala uspět i přesto, že jí nevyhovovaly zdejší podmínky. Při kvalifikaci v malé hale totiž bylo málo světla na startovní čáře, při finále ho ve velké aréně zase bylo moc. "Byl to velký rozdíl. Já jsem navíc byla hodně nervózní. Ve finále jsem na velké akci byla po hodně dlouhé době, takže se nervozita projevila," uvedla juniorská mistryně Evropy z roku 2002. I kvůli tomu prý ve finále třikrát trefila jen devítku. "A to je hodně," řekla Kalná.

Přesto se před závěrečným rozstřelem dokázala koncentrovat a těsně - o tři desetiny - porazila Aršovičovou. "Normálně průběžný stav sleduji, ale dnes jsem to nevěděla, protože tabule s výsledky nebyla v místě, abych na ni viděla. Až po rozstřelu, když jsem slyšela trenérku jak zařvala, tak jsem si myslela, že by to mohlo vyjít a že jsem třetí," uvedla Kalná, který tak ani netušila, že se v průběhu finále držela i na druhém místě.

V kategorii vzduchové pistole juniorek získaly Češi hned dvě medaile. Michala Musilová sice nedokázala navázat na dva triumfy z předešlých ME, ale vybojovala stříbro. Družstvo poté bylo zejména její zásluhou třetí, Musilová totiž ovládla kvalifikaci. Samotné finále ji ale tolik nevyšlo. "Já jsem ale se stříbrem spokojená. Sice je to jen kousek od zlata, takže to mohlo vyjít, ale druhé místo beru," řekla Musilová, která měla stejně jako její seniorská reprezentační kolegyně zdravotní problémy se zády. "Mám problém s levou lopatkou, kde mě loupne pokaždé, když pokládám ruku. Už asi deset dní to mám natažené," uvedla Musilová.

 Jonáš skončil čtvrtý na běžícím terči

Drama ze závodu na běžící terč udělal český střelec Bedřich Jonáš. Po základní části ho čekal rozstřel o postup do elitní čtyřky. V medailovém souboji se jako čtvrtý střetl v boji o finále s Ukrajincem Prianišnikovem, nejlepším mužem po kvalifikaci. S ním po velké bitvě prohrál těsně 5:6. Čekal ho tak duel o bronz s mnohonásobným mistrem světa Rusem Blinovem. I když v závěru stáhl dvoubodovou ztrátu, poslední ránu měl o 0,4 bodu horší a skončil bez medaile. „Bylo to o kousek. Jsem rád, že jsem tady neudělal žádnou ostudu, že to neskončilo 6:0,“ vyprávěl trochu smutný Jonáš.

Náladu tak Jonášovi mohl zlepšit bronz, který na běžícím terči vybojoval spolu s Miroslavem Janušem a Františkem Lososem v závodu družstev. Další medaili do sbírky přidalo družstvo českých juniorek (Veronika Vavrošová, Gabriela Vognarová a Petra Hájková), které skončilo druhé v závodu puškařek.

ME ve sportovní střelbě ze vzduchových zbraní:
Pistole:
1. Grozděvová (Bulh.) 487,4 b. (388+99,4), 2. Salukvadzeová (Gruz.) 484,4 (384+100,4), 3. Marušková-Hyková (ČR) 483,9 (383+100,9), 4. Čajkaová (Běl.) 482,3 (384+98,3), 5. Kostěvičová (Ukr.) 480,9 (382+98,9), 6. Frölichová (Švýc.) 480,8 (383+97,8).
Družstva: 1. Bělorusko (Čajkaová, Kručanoková, Šapjalevičová) 1141, 2. Rusko 1136, 3. Ukrajina 1135.
Juniorky: 1. Comiová (It.) 477,2 (375+102,2), 2. Musilová (ČR) 474,0 (377+97,0), 3. Dryzlová (Běl.) 473,4 (376+97,4), ...10. Lorenzová (ČR) 372.
Juniorky - družstva: 1. Bělorusko 1113, 2. Ukrajina 1109, 3. Česká republika (Musilová, Lorenzová, Gabrielová) 1107.
Puška:
Ženy: 1. Pejčicová (Chorv.) 500,5 (397+103,5), 2. Gaussová (Něm.) 499,3 (398+101,3) 3. Kalná-Habartová (ČR) 498,8 (397+101,8), 4. Aršovičová (Srb.) 498,8 (396+102,8), 5. Vestveitová (Nor.) 497,9 (396+101,9), 6. Etulaová (Fin.) 497,5 (396+101,5).
Družstva: 1. Norsko (Vestveitová, Olssenová, Nordlokkenová) 1187, 2. Chorvatsko 1186, 3. Německo 1184, ...11. Česká republika (Kalná-Habartová, Sýkorová, Šostková) 1174.

Reklama

Související témata: