Hlavní obsah

Tragédie na dostizích. Po pádu v Brně zemřel žokej Michal Köhl

Brno

Tragicky skončil nedělní dostih v Brně pro žokeje Michala Köhla. Sedminásobný účastník Velké pardubické zemřel na následky zranění při pádu ze Zadara.

Foto: Profimedia.cz

Žokej Michal Köhl, ilustrační foto.

Článek

"Šlo o tragickou náhodu bez cizího zavinění. Žokej vypadl nešťastně ze sedla, když Zadar na proutěné překážce klopýtl a upadl. Kůň jej nezalehl. Navzdory okamžité lékařské pomoci se nepodařilo jezdce zachránit," řekl šéf dostihového areálu Brno-Dvorska Josef Vymazal.

Šestatřicetiletý Köhl jezdil dvacet let a patřil ke zkušeným žokejům. Dostih v Brně byl pro něj přípravou na letošní Velkou pardubickou, kterou jel poprvé před třinácti lety. Jeho nejlepším výsledkem ve slavné steeplechase bylo šesté místo s Brambuschem v roce 2006.

V kariéře absolvoval podle statistiky Jockey Clubu 780 dostihů, z toho většinu překážkových. Vyhrál sedm rovinových a 64 překážkových dostihů, mezi nimi čtyři nejvyšší kategorie. Nejvíce startů absolvoval s koňmi Josefa Váni staršího. Dvakrát vyhrál i na britské půdě. V kolébce turfu se Köhlovi dokonce podařilo pokořit hranici 50 vítězství v kariéře a získat tam titul žokeje.

Při dostizích v Brně se jedná o druhý smrtelný úraz. Před pěti lety při rovinovém dostihu zalehl kůň žokeje Zdeňka Kalába, který zemřel na rozsáhlá vnitřní zranění. Ve Dvorskách se jezdí dostihy od roku 1997.

Reklama

Související témata: