Hlavní obsah

V Olympii bude bez diváků zažehnut olympijský oheň

Olympie

V řecké Olympii bude ve čtvrtek slavnostně zapálen oheň pro olympijské hry v Tokiu. Kvůli obavám z šíření nákazy koronavirem se tradiční ceremoniál uskuteční z rozhodnutí Řeckého olympijského výboru bez diváků. Kvůli situaci v oblasti se uvažovalo i o přeložení slavnostního aktu na květen, přání starosty starověké Olympie ale Mezinárodní olympijský výbor MOV nevyslyšel.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Pořadatelé olympijských her v Tokiu představili první sadu chystaných opatření, která by měla při štafetě s pochodní omezit rizika šíření nákazy koronavirem. Běžce čeká důkladné monitorování zdravotního stavu, fanoušci se musejí připravit na omezený přístup na akce.

Článek

Slavnostního zažehnutí ohně se mělo původně zúčastnit i 700 hostů, kvůli zdravotním nařízením se počet postupně zredukoval sotva na stovku, z nichž většinu budou tvořit členové MOV. Bez přítomnosti diváků se akt uskuteční poprvé po 36 letech od her v Los Angeles.

Po řeckém území má olympijský oheň putovat týden a 19. března ho převezmou organizátoři her. V Japonsku by měla tradiční pouť začít o týden později a do slavnostního zahájení her 24. července zavítat do všech 47 prefektur.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.