Hlavní obsah

Vedení amerického fotbalu vyplatí bývalým hráčům 15 miliard odškodného

Boston

Vedení ligy amerického fotbalu NFL se dohodlo na mimosoudním vyrovnání se zhruba 4500 bývalých hráčů, kteří ji chtěli zažalovat za to, že v minulosti zakrývala nebezpečnost otřesů mozku, aby mohla vydělávat na tvrdosti sportu. Podle agentury Reuters soutěž na odškodném vyplatí 765 miliónů dolarů (asi 15 miliard korun).

Foto: www.praguepanthers.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dohodu ještě musí schválit soud a samotní hráči, podle někdejšího federálního soudce Layna Philipse, který domluvu zprostředkoval, však jde o formalitu. "Je to historický okamžik. Bývalí hráči dostanou zasloužené odškodné a také to přispěje ke zvýšení bezpečnosti současných hráčů," prohlásil.

Spolu s odškodným liga zaplatí hráčům s trvalými následky a jejich rodinám například náklady na lékařské prohlídky, přispěje na vědecký výzkum a také uhradí část právních nákladů. Podle odborníků soutěž, jejíž roční výnos se pohybuje kolem deseti miliard, udělala správný krok.

"Je to rozhodně lepší než se soudit, protože liga by se pomalu ale jistě v očích veřejnosti dostala do pozice toho, kdo bývalé hráče zastrašuje," uvedl výkonný ředitel institutu sportovního obchodu na univerzitě Jižní Kalifornie David Carter.

Reklama

Související témata: