Hlavní obsah

Vypadáš hrozně, slyšela po bídném spánku. Pak excelovala a traťovým rekordem shrábla zlato

Radek Malina, InzellSport.czPrávo

Fantastisch Martina! Fantastisch Sablikova! Hlasatel v rychlobruslařské Max Aicher Aréně v německém Inzellu řičel do mikrofonu jako pominutý! Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková ve čtvrtečním pozdním odpoledni při mistrovství světa časem 3:58:91 minuty vytvořila nový rekord dráhy v závodě na 3000 metrů a vypálila rybník všem soupeřkám!

Foto: Sport Invest

Euforie Martiny Sáblíkové po triumfu na mistrovství světa v Inzellu v závodě na 3000 metrů!

Článek
Fotogalerie

„Nohy mě děsivě bolí, už abych seděla na kole a mohla se vyjet," usmála se krátce po závodě dvaatřicetiletá česká reprezentantka, když měla zlatou medaili na krku. „Bláznivý den! Jsi skvělá," procedila skrz zuby zničená Ireene Wüstová, pro níž zůstalo jen páté místo, a poplácala českou reprezentantku po zádech. S gratulací přispěchali i trenéři Polska a Kanady.

Sáblíková se odmítala předem pasovat mezi favoritky. V průběhu středy se cítila unavená. „A na čtvrtek jsem toho moc nenaspala," posteskla si vyhlášená milovnice spánku. „Ráno mi při snídani všichni tvrdili, jak vypadám hrozně, tak jsem jim říkala, že moc děkuju za poklonu," vracela se na začátek zlatého čtvrtečního dne Sáblíková.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Martina Sáblíková na trojce pokořila v Inzellu všechny konkurentky a mohla si vychutnávat radost.

Dopoledne absolvovala tradiční rozbruslení. „Nabádala jsem Nikolu, aby mi to nerozjela moc rychle. Nicméně hned první kolo jsme jely za jednatřicet vteřin, takže jsem měla strach, aby mi neztuhly nohy. Ale držela jsem určité tempo, časy vypadaly dobře," popisovala, jak absolvovala zahřívací kolečka s reprezentační kolegyní Zdráhalovou.

Po obědě se trojnásobná olympijská vítězka dvě hodiny prospala, doplnila energii a až na poslední chvíli vyrazila z penzionu Stefanie přímo naproti hale. „Bylo super, že jsem přišla na ovál až necelou hodinku před startem," lebedila si. S úžasem sledovala bitvu soupeřek na dráze. Opakovaně byl překonán její rekord dráhy 4:00:64 na tři kilometry.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková se zlatou medailí ze závodu na 3000 mtrů při mistrovství světa v Inzellu.

„Strachovala jsem se o kvalitu ledu v poslední rozjížďce. A věděla, že Zujevová mi moc nepomůže. Ale taky jsem se utěšovala při pohledu na los. Žádná z favoritek nestartovala s některou ze silných holek, aby se naháněly. Prostě jsme každá jely, na co máme," vypravovala Sáblíková.

Start měla sedmý nejrychlejší, ale s přibývajícím koly se sunula pořadím vpřed. A když vjížděla do závěrečného okruhu, už byla na první pozici. Excelentním výkonem si páté zlato kariéry ze závodu na tři kilometry na mistrovství světa už si vzít nenechala. Celkem má na kontě ze světových šampionátů už osmnáctý zlatých a celkem pětadvacet medailí.

Reklama

Související témata: