Hlavní obsah

Patnáctiletá Japonka skočila dva trojité axely

TOKIO

Teprve patnáctiletá japonská krasobruslařka Mao Asadaová se stala první závodnicí, která v soutěži žen předvedla ve volné jízdě dva trojité axely. K vítězství na domácím šampionátu to ale talentované dívce nestačilo. První místo v neděli vybojovala Fumie Suguriová, jež si tak zajistila start na olympijských hrách.

Článek

Asadaová musí na účast v Turíně zapomenout, protože nesplňuje věkový limit stanovený v roce 1996 na doporučení lékařských expertů Mezinárodní bruslařskou unií ISU. Krasobruslařka, jež před týdnem při triumfu ve finále Grand Prix získala i skalp Rusky Iriny Slucké, totiž oslavila patnácté narozeniny až v září, necelé tři měsíce po stanoveném limitu.

Suguriovou tak v Itálii doplní bývalá mistryně světa Šizuka Arakawaová, jež skončila třetí, a Miki Andoová. Ta dnes obsadila šesté místo.

Neúčast na olympiádě Asadaovou příliš nemrzela a zklamána nebyla ani z druhého místa na domácím mistrovství. "Jsem šťastná, že jsem dokázala skočit dva trojité axely. Nemyslela jsem na titul, soustředila jsem se na ty skoky," řekla Asadaová. O premiérové provedení dvou náročných skoků v jedné jízdě se chtěla pokusit už ve finále Grand Prix, ale tehdy ještě neuspěla.

Juniorská mistryně světa i tak před týdnem v Tokiu nadchla obecenstvo včetně japonského premiéra Džuničira Koizumiho. Ten poté dokonce v její prospěch intervenoval u vedení ISU, aby jí funkcionáři umožnili start v Turíně. Zástupci unie mu ale vzkázali, že nehodlají kvůli nikomu měnit pravidla.

Reklama