Hlavní obsah

Pořadatelé OH v Paříži věří, že v nyní znečištěné Seině budou brzy triatlonisté

Pořadatelé olympijských her v Paříži věří, že o další olympijskou testovací soutěž kvůli aktuálně znečištěné Seině nepřijdou. V řece, kde byl o víkendu kvůli špatné kvalitě vody zrušen předolympijský test v dálkovém plavání, by měli od 17. do 20. srpna plavat triatlonisté.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Seina v Paříži, ilustrační foto.

Článek

Kvalitu vody poznamenaly mimořádně vytrvalé deště posledních týdnů a s tím související zvýšené množství přetékajících odpadních vod. To by se mohlo v nejbližší době upravit. "Kvalita vody bude nadále bedlivě sledována se silným očekáváním - vzhledem k aktuální předpovědi počasí - že elitní sportovci budou závodit v Seině ještě tento měsíc při testovacím závodě v triatlonu a paratriatlonu naplánovaném na 17. až 20. srpna," uvedli francouzští organizátoři v tiskové zprávě.

Aktuální situace byla mimořádná, podle vedení města zažil pařížský region nejbohatší letní dešťové srážky za posledních dvacet let. I tak to ukázalo, že práce na čištění Seiny mají rezervy. "Po tomto víkendu je jasné, že je nezbytná další spolupráce s organizačním výborem a místními úřady, aby se zajistilo, že pro příští rok budou připraveny spolehlivé náhradní plány," uvedl prezident mezinárodní plavecké federace World Aquatics Husajn Musallám.

Pořadatelé připomněli, že kvalita vody v Seině byla podle červnových i červencových testů příznivá. Starostka Paříže Anne Hidalgová slíbila, že olympijské hry budou impulzem pro vyčištění Seiny, kde by mohlo být v roce 2025 na třech nových místech umožněno plavání pro veřejnost. Koupání v řece pařížské úřady zakázaly kvůli příliš velkému znečištění v roce 1923. Problémy s kvalitou vody se objevovaly už od 16. století, kdy končily v řece těla obětí válek mezi protestanty a katolíky.

Před olympijskými hrami se kvalita přírodní vody pro soutěže v dálkovém plavání a triatlonu řeší v poslední době pravidelně. Na konci testovacích závodů před OH v Tokiu plavci protestovali proti kvalitě vody v tamním přístavu. Před olympijskými hrami v Riu de Janeiro 2016 to bylo téma několik měsíců, protože v přístavu Guanabara vodu kazily odpadky a toxický odpad. Světová zdravotnická organizace tehdy doporučila závodníkům, aby plavali se zavřenými ústy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.