Hlavní obsah

Putinův tým je zpět. Diskvalifikace skončila, vysmívá se ruský šampion po výkonu trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trest mu vypršel, ale zřejmě se minul účinkem. Ruský šachový velmistr Sergej Karjakin si odpykal půlroční distanc na mezinárodní scéně za otevřenou podporu krvavému vpádu ruské armády na Ukrajinu a zesměšňování jeho obětí. Způsob, jakým o konci svého trestu informoval, však svědčí o tom, že svého činu nijak nelituje.

Foto: @ruchess_eng

Šachista Sergej Karjakin s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Jakmile ruská vojska na rozkaz prezidenta Vladimira Putina rozjela ničím nevyprovokovanou invazi, kterou od začátku provází celá řada podezření na páchání odporných válečných zločinů, šachista nijak neskrýval své nadšení a vděčnost Putinovi.

„Přeji vám brzké splnění všech úkolů, které byly naší chrabré armádě uloženy," vzkázal mimo jiné Putinovi.

Mezinárodní šachová federace (FIDE) ho za schvalování invaze potrestala půlročním zákazem činnosti s poukazem na porušení etického kodexu.

Karjakinovi však už mezinárodní sankce vypršela. „Diskvalifikace skončila!" oznámil s úsměvem na svém twitterovém účtu. Více než jeho slova ale zaujala nášivka na mikině „Putin Team".

Foto: Sergej Karjakin

Šachista Sergej Karjakin oznámil konec trestu.

Zjevná provokace vyvolala celkem očekávané pobouření. Viceprezident FIDE Jöran Aulin-Jansson už pro norskou televizi NRK uvedl, že by se mělo zvážit prodloužení trestu pro Karjakina.

S tím souhlasí i šachový expert NRK Torstein Bae. „Výběr oblečení je samozřejmě úmyslně provokativní," má jasno. Z obrázku je podle něj zřejmé, že Karjakin není polepšeným hříšníkem. „On vlastně žádné své provinění ani nepřipustil, takže by bylo zvláštní, kdyby teď ukázal nějakou lítost," dodal Bae.

Reklama

Související témata: