Hlavní obsah

Revoluci na Velké pardubické obstará důchodce. Návštěvníky čekají i další novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až budou koně v neděli nastupovat na přehlídku před Velkou pardubickou, povede je vzácný a netradiční host. V čele průvodů se představí devítiletý hnědák Evžen, který v červnu vinou zranění předčasně ukončil překážkovou kariéru. Poprvé bude mít tuto čest kůň, jenž v minulosti slavný dostih nevyhrál.

Foto: Petr Horník, Právo

Velká pardubická, ilustrační foto.

Článek

Evžen ze stáje Englicovi a Kulhánkovi byl triumfu velmi blízko v roce 2021 v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou, jenže ve finiši byl o chlup rychlejší Talent s Pavlem Složilem. Kariéru měl Evžen rozjetou parádně, zlom nastal v červnu. V léčbě zraněné šlachy nepomohla ani roční pauza a před první kvalifikací přišlo oznámení, že Evžen definitivně končí.

Stal se z něj důchodce, který však v neděli nebude v Pardubicích chybět. „Evžen Velkou pardubickou nevyhrál, tak nevím, jestli by měl zavádět,“ řekl pro web zavodistepardubice.cz Myška.

Následně se poradil s manželkou a trenérkou v jedné osobě Štěpánkou a majitelem Zbyňkem Englicem. Verdikt byl pro pořadatele pozitivní. „Máme z toho radost. Mrzí nás sice, že se nemůže zúčastnit, ale užívá si zasloužený důchod. A až znovu přijde na dráhu, určitě bude mít radost, protože si vzpomene na staré dobré časy,“ dodal Englic.

Mimo absolutní vrchol dostihové sezony se diváci mohou těšit také na několik novinek. Například v sobotu se poběží Cena zimní královny. „Prestižní rovinová scéna se vrací na pardubické závodiště. Na jednu stranu mě to těší, na druhou mrzí, že v Karlových Varech s ohledem na stav turfu a podmínky pořádání dostihových dnů nejsou schopni závod uspořádat,“ popisuje ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

V neděli pak budou koně soupeřit nejen po sportovní stránce, ale také estetické. Dlouholetý zahraniční spolupracovník závodiště a dříve agent James Fry a jeho přátelé se před každým dostihem zaměří na celkový vzhled koně, jeho upravenost a čistotu i prezentaci samotného vodiče a soulad s koněm.

Odměna čeká na vítěze každého dostihu. Až bude velký den u konce, zveřejní závodiště na svých sociálních sítích anketu, ve které se bude soupeřit o nejlépe upraveného koně celého dne. Hlasovat bude výhradně veřejnost.

Reklama

Související témata: