Hlavní obsah

Útok na rekord? Dráha na Velké pardubické může být rychlá, nesmí zazlobit počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičně oblíbeným tématem před Velkou pardubickou je stav závodní dráhy. Pořadatelé mohou dělat, co je v jejich silách, ale pokud se počasí rozhodne jim přípravy zkomplikovat, musí být připraveni na rychlou reakci. Právě od stavu dráhy se pak odvíjí i možný útok na rekord nejslavnějšího českého dostihu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo
Článek

„Počasí nás trápí, je velké sucho. Závlahy běží na plné obrátky. Pokud však počasí vydrží, podaří se nám udržet dobrou dráhu, která bude tvrdší a rychlejší,“ popisuje ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

V roce 2022 byl podklad spíše měkčí a samotný dostih hodně taktický, z čehož těžil i vítěz Mr Spex s žokejem Lukášem Matuským. Podle trenéra Luboše Urbánka je pro obhájce triumfu lepší tvrdý povrch, zatímco například valach Argano, podle sázkových kanceláří druhý největší favorit za valachem Sacamirem, by raději měkčí podklad.

„Teprve se uvidí, jaká dráha bude a jak komu sedne. Může se stát, že zaprší a podmínky se diametrálně změní, takže musíme být připraveni rychle zareagovat,“ vysvětluje Müller.

„Už jsme matadorem, pořádáme 30 let nejen Velkou pardubickou, ale také všechny rámcové dostihy. Přípravy jsou standardní, finišujeme poslední úpravy, abychom měli pocit, že je vše v pořádku,“ dodává.

Traťový rekord patří ročníku 2015. Valach Nikas s žokejem Markem Stromským proběhl 6 900 metrů dlouhou trať za 8:55,29 min. Jenže o několik týdnů později byl u vítěze oznámen pozitivní dopingový nález. Po diskvalifikaci tak patří nejrychlejší čas 8:56,01 v závodě druhému žokeji Pavlu Kašnému s valachem jménem Ribelino. Pod devět minut běžel ještě v roce 2008 Josef Bartoš s klisnou Sixteen (8:58,99).

Reklama

Související témata: