Hlavní obsah

Rusové nesmí v Česku startovat. Tenisový turnaj v Praze se jich zatím nevzdává

Aktualizováno

Vláda ve středu na návrh ministerstva školství souhlasila se zákazem účasti ruských sportovců a týmů na soutěžích a utkáních na českém území. Kabinet to uvedl v tiskové zprávě. Stejný zákaz se má týkat také účasti sportovců reprezentujících Českou republiku v soutěžích na území Ruska.

Foto: Robert Procházka, Právo

Premiér Petr Fiala, ilustrační foto.

Článek

Návrh podle vlády vyšel z iniciativy sportovních svazů a podpořilo ho i vedení Národní sportovní agentury. Jde o reakci na trvající invazi Ruska na Ukrajinu, kvůli které nemají ruští i běloruští sportovci od loňského jara přístup do většiny mezinárodních soutěží.

Podle Strakovy akademie kabinet souhlasil s návrhem ministra školství Mikuláše Beka (STAN) zakázat "účast individuálních sportovců i sportovních týmů reprezentujících Ruskou federaci na sportovních soutěžích a utkáních pořádaných na území České republiky". Totéž se týká analogicky i českých individuálních sportovců a týmů v soutěžích a utkáních v Rusku.

Jaký bude postup v případě tenisového turnaje Livesport Prague Open, který začíná 29. července v pražské Stromovce, a jehož se v minulém ročníku zúčastnilo v hlavní soutěži pět ruských tenistek, zůstává nejasný.

"Pokračujeme v komunikaci s orgány státní správy, abychom zjistili, co pro organizaci srpnového turnaje WTA včerejší rozhodnutí vlády znamená v praxi," sdělil Sport.cz mluvčí Livesport Prague Open Karel Tejkal.

Ruští a běloruští sportovci se nemohou účastnit většiny mezinárodních soutěží od loňska, jde o reakci na dosud trvající ruskou invazi na Ukrajinu. Český olympijský výbor (ČOV) je proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na hrách v Paříži v příštím roce, odhlasovalo v dubnu jeho plénum.

Expertní skupina ČOV pak před dvěma týdny navrhla, aby ruští a běloruští sportovci před případným startem na olympijských hrách v Paříži výhradně pod neutrální vlajkou museli podepsat čestné prohlášení, které odsuzuje agresi na jakýkoli členský stát OSN ze strany jiné země. Prakticky by tak odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu.

Reklama