Hlavní obsah

Rusové znovu na scéně. Může na ně narazit i Krpálek

Ruští judisté jsou jako neutrální přihlášeni na turnaj kategorie Grand Slam v Mongolsku, kde by měla 24. až 26. června začít olympijská kvalifikace pro Paříž 2024. Informovala o tom Mezinárodní judistická federace (IJF), která po ruské invazi na Ukrajinu jako jedna z mála nezakázala ruským a běloruským sportovcům plošně účast ve svých soutěžích. Pouze zakázala používání národních symbolů těchto zemí.

Foto: SA Rokytka/Pavel Lebeda

Lukáš Krpálek při tréninku v nové hale v Hloubětíně. Ilustrační foto.

Článek

Vedení ruského juda poprvé této možnosti využilo a přihlásilo své sportovce na vrcholný mezinárodní turnaj. V Ulánbátaru by mělo pod vlajkou IJF startovat 28 judistů včetně úřadujícího mistra Evropy v kategorii nad 100 kilogramů Inala Tasojeva. S tím by se mohl utkat i dvojnásobný olympijský šampion Lukáš Krpálek, který zvažuje, že právě v Mongolsku zahájí letošní sezonu.

IJF svůj mírnější přístup k ruským a běloruským sportovcům obhajuje tím, že nechce judisty trestat za záležitosti, které nemohou ovlivnit. Ruského prezidenta Vladimira Putina ale kvůli útoku na Ukrajinu zbavila funkce čestného předsedy.

Reklama