Hlavní obsah

Skvělá zpráva pro český sport? Americká volba přihrála nemalé naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Razítko od výkonné rady Mezinárodního olympijského výboru ještě chybí, ale pět navržených sportů je hodně blízko návratu či zařazení do olympijské rodiny pro hry v Los Angeles 2028. A pro český sport je to z pohledu jeho ambicí velmi slibný výběr!

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Baseballista Martin Červenka v akci, za pět let by se český dres mohl objevit i na olympiádě.

Článek

Pořadatelská města mají od her v Tokiu možnost přidat do programu „své“ sporty, které přivábí diváky, pokud je schválí MOV. Japonci tak na odložených hrách sáhli po sportovním lezení, surfingu, skateboardingu, karate a baseballu se softballem.

Za rok v Paříži z této šestice vypadne karate a baseball se softballem, ale premiéru si odbude breakdance. S tímto moderním tancem naopak zatím nepočítají v Los Angeles, kde navrhli kriket, flag football, baseball/softbal, lakros a squash. Definitivně jasno má být příští týden. Surfing, skateboarding a sportovní lezení už byly do programu schváleny dříve.

Co to znamená z českého pohledu? Zatímco v breakdance či surfingu, který se bude odehrávat za rok na Tahiti, je česká účast nepravděpodobná, „nominace“ pro Los Angeles s výjimkou kriketu dává slušnou naději o účast minimálně zabojovat.

Flag football je bezkontaktní verzí amerického fotbalu dosud vyhledávanou převážně mládeží a ženami, kde si hráči místo tvrdých skládek vytahují látkové vlaječky. I v této variantě budou patřit k hlavním favoritům pochopitelně Američané, ale třeba česká chlapecká reprezentace do 15 let skončila na posledních dvou evropských šampionátech stříbrná, což dává slibnou perspektivu k budoucí olympijské kvalifikaci.

Baseball v Česku prožívá v posledním roce velký boom díky premiérové účasti na sérii World Baseball Classic i nedávno skončenému pořadatelsky úspěšnému mistrovství Evropy. V Tokiu, kde byl baseball na programu naposledy, ale startovalo jen šest zemí, z toho jediná evropská (Izrael).

Ještě blíž kontinentální elitě jsou softbalistky, které vozí medaile z mistrovství Evropy každý rok, v Tokiu ale startovaly z Evropy jen Italky.

Lakros by se na olympijské hry jako plnohodnotná součást olympijského programu vrátil po dlouhých 120 letech. Zejména česká ženská reprezentace patří k širší špičce, juniorky skončily letos na mistrovství Evropy stříbrné. Na OH by se hrálo v šestkové variantě, v níž se Češky probojovaly na poslední Světové hry.

„Naplnilo nás to velkým nadšením. Ale jsme trpěliví a počkáme na definitivní rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru,“ opatrně hlásí na svazovém webu prezident České lakrosové unie Roman Pokorný.

Nicméně šance na olympijskou účast českého kolektivu by se zařazením pálkovacích sportů a lakrosu výrazně zvýšily, zatímco na účast v Paříži můžou reálně pomýšlet zřejmě už jen ragbistky.

A s velkým nadšením by svou olympijskou premiéru přivítali i squashisté. Zlatá éra domácí legendy Jana Koukala i přeplněná česká squashová centra sice už se zdají být nedávnou minulosti, ale na kurtech i pod Koukalovým trenérským vedením roste řada talentů, které by olympijská vidina mohla ještě víc namotivovat.

Reklama

Související témata: