Hlavní obsah

Sněmovní výbor doporučil schválit návrh rozpočtu Národní sportovní agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu dnes doporučil schválit návrh rozpočtu Národní sportovní agentury (NSA). Ta by podle návrhu rozpočtu pro příští rok měla pracovat s 6,9 miliardy korun. Jedná se zhruba o stejnou částku jako letos.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Petr Fiala a předseda NSA Ondřej Šebek na archivním snímku.

Článek

„Na úvod bych krátce ocenil to, že rozpočet Národní sportovní agentury je navrhován ve stejné výši jako v roce 2023. Za to chci poděkovat,“ řekl předseda agentury Ondřej Šebek. Prostředky investované do podpory sportu se podle něj společnosti vrátí. „Jakékoliv krácení by do už tak podfinancovaného sportu bylo pro sport velmi kritické a náročné,“ dodal.

Poslance Jana Richtra (ANO) překvapilo, že je předseda agentury s rozpočtem spokojen. Podle něj by měl předseda NSA nejvíce komunikovat to, že ve sportu je peněz nedostatek.

Poslanci se shodli na tom, že ve sportu a v dalších oblastech je nedostatek financí, ale je potřeba se dívat na celkovou bilanci státního rozpočtu. „Vycházejme z reálných čísel. Pokud ty příjmy nejsou, tak musíme i ty výdaje omezovat. Částku 6,9 (miliardy korun) já vnímám jako dobrý kompromis,“ řekl David Šimek (KDU-ČSL).

Podle Richtra by se za navýšení rozpočtu agentury mělo více bojovat. Poslanec ODS Jakub Janda řekl, že by byl rád, kdyby měla agentura rozpočet deset nebo 20 miliard, v současné situaci to podle něj ale není reálné.

Podle původního zářijového návrhu ministerstva financí měla NSA pracovat s částkou 5,2 miliardy korun. Absolutní částka vyčleněná pro agenturu od roku 2021 navzdory inflaci klesala, tentokrát by měla meziročně stagnovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.