Hlavní obsah

Squashista Solnický se těší na Světové hry. Snem je ale pořád olympiáda, přiznává

Odměnu za povedenou sezonu, tak bere squashista Jakub Solnický účast na Světových hrách v americkém Birminghamu. Do turnaje vstoupí ve čtvrtek duelem proti Filipu Jarotovi z POlska. „Mám cíl se dostat do top 16. Kdyby se povedlo něco více, bude to skvělé," těší se Solnický, hráč z ostravského týmu Fajne.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Jakub Solnický stále sní o olympiádě.

Článek

Má za sebou patrně nejlepší rok jeho kariéry. Nezačal ideálně, ale na jeho konci se stal domácím šampionem. „Vše skončilo nejlépe, jak mohlo. Kromě titulu  jsem pak i na mistrovství Evropy týmů zahrál výborně, i když to výsledkově nedopadlo a spadli jsme z první divize," popisoval Solnický. „Viděl jsem velký pokrok ve hře a ve fyzické připravenosti."

Teď se poprvé zúčastní Světových her neolympijských sportů. „Je to jiný typ akce, na kterou se velmi těším. Většinou hraji sám za sebe a teď budu reprezentovat republiku, což se mi líbí," liboval si Solnický, který bude na turnaji nasazeným hráčem. „Úroveň nebude špatná. Zúčastní se třeba světová třináctka Francouz Greg Marche a mezi nasazenými jsou další z nejlepší dvacítky světa. Bohužel je to těsně před Commonwealth games, což asi odradilo squashisty Anglie a další z bývalých britských kolonií," dumal nad konkurencí, co jej čeká.

Nejvíce se Solnický těší na atmosféru Světových her. Určitě se jako divák půjde podívat také na jiné sporty. „Chtěl bych podpořit ostatní české sportovce, ale první na řadě bude squash. Také se těším na závěrečný ceremoniál, který bude velký. Sledoval jsem zahájení her a jestli to bude aspoň stejně dobré, tak si to opravdu užijeme," tvrdil český hráč, kterému je líto, že není squash na programu olympijský her.

Myslí si, že většina profesionálních squashistů už přijala fakt, že se v jejich sportu pod pěti kruhy zatím hrát nebude. "Samozřejmě je to pořád sen a přál bych si, abychom se jednou stali součástí olympiády. Třeba se na squash na OH podívám někdy v budoucnu v televizi, neměli bychom se vzdávat," pravil Solnický, který je v současné době na 131. místě světového žebříčku. Nabitý program bude mít i po Světových hrách. Čekají jej turnaje v Německu i doma v Ostravě.  „Ještě mě čeká evropský šampionát a turnaj ve Francii. Je na co se těšit, ale natrénováno mám," doplnil český squashista.

Reklama