Hlavní obsah

Strach o záda mě donutí k lepší technice, věří na startu sezóny oštěpař Frydrych

Před rokem byl oštěpař Petr Frydrych na mítincích Diamantové ligy rovnocenným soupeřem i hvězdnému Thorkildsenovi, jenže pak přišly problémy se zády. Dnes na startu nového ročníku seriálu v Dauhá, kde ho s parťákem Veselým včera přivítalo 37 stupňů, opět vyzve světovou špičku. Obavy o zdraví ale přetrvávají.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Oštěpař Petr Frydrych

Článek

Už jste po dlouhé závodní pauze na start Diamantové ligy natěšený?

Je pravda, že už ta příprava byla dlouhá, takže se těším. Jediný otazník jsou ta moje záda. Celou přípravu jsem to trochu šudlal, abych je šetřil na závod, tak jsem zvědavý, co mi dovolí. Ale měl bych na tom být minimálně stejně jako vloni, rád bych navázal na loňské jaro.

Bojíte se, že záda nevydrží?

Z Kataru pokračuju rovnou na další mítink do Šanghaje a nebudu tam mít s sebou maséra, který s námi byl celé soustředění v Africe. Po házení jsem si tam mohl dopřát masáž, tady budu muset dát větší ránu a nebude tam nikdo, kdo by mi pomohl.

Záda vás trápila celou zimní přípravu?

Cítil jsem každý den, ale lehce, jak se mi ty plotýnky zasouvají zpátky. Absolvoval jsem v Africe všechna cvičení, jen jsem třeba šel něco lehčeji. Pozitivem bylo, že jsem se mohl soustředit na techniku, tak uvidíme, co to udělá v závodě, ale o metry se nebojím.

Budete tedy lehčeji házet i v závodě?

To ne, ránu dát musím, ale strach mě donutí k lepší technice. Jsem domluvený s trenérem, že když se mi povede první druhý hod, tak bych se pak šetřil. Do mistrovství světa zbývají čtyři měsíce, tak se nechci zničit. Kdybych vyhrál prvním hodem, bylo by to pěkné. (úsměv)

Čeká vás tedy i méně startů?

Půjdu první čtyři Diamantové ligy, pak na přelomu července a srpna je tam za sebou Stockholm a Londýn, tam asi oba závody nepůjdu.

Je pro vás v první půlce důležitější Diamantová liga nebo Zlatá tretra, kde jste vloni vyhrál velkým osobním rekordem 88,23 metru?

V první řadě mě čeká Diamantová liga, to jsou nejlepší závody, jde tam o body a popravdě i slušné peníze, ale Tretra je má srdcová záležitost, navíc přijede úplná špička, takže do Ostravy se těším nejvíc.

Je ve vašich nejbližších plánech i útok na vysněnou devadesátku?

Nechci se tím teď svazovat. Prvním cílem je hodit limit na mistrovství světa (ostrý má hodnotu 82 m – pozn. red.). Když se mi to povede, nebudu nespokojený.

Jak se vám letos zamlouvalo africké soustředění v rozšířené tréninkové skupině? Barbora Špotáková si ho nemohla vynachválit…

Bylo fajn, že nás bylo víc, pořád se něco dělo. Já tam byl na tak dlouhou dobu už dvakrát, jen jsme bydleli jinde, příjemné bylo, že s námi byli dva trenéři i masér.

Barboře Špotákové se nejvíc líbilo v Kapském městě, co zaujalo vás?

Tři dny jsme byli v safari, chodili do výběhu. Měli jsme štěstí na zvířata, viděli jsme slony, stáda žiraf i velké buvoly.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.