Hlavní obsah

Synek v slzách, hvězda se titulu nedočká. Irsko se loučí s legendou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scéna jak z hollywoodského filmu. All Blacks při kavalírském ragbyovém pozdravu po zápase podávali ruku nejen irským pořízkům, ale také klukovi v zeleném dresu, který nemohl zadržet pláč. Malý Luca Sexton přijel do Francie, aby byl u toho, když jeho táta Johnny dovede jako kapitán Irsko k vytouženému mistrovskému titulu. Celý zelený ostrov snil ostatně s ním. Jenže plán se zhroutil hned ve čtvrtfinále. Na svůj čtvrtý titul po výhře 28:24 zaútočí ragbisté Nového Zélandu.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Zavřete oči, odcházím… Smutný irský hrdina Johnny Sexton po porážce s Novým Zélandem.

Článek

Žebříček nic neznamená, pravda leží na hřišti. Stokrát opakovaná fráze se znovu potvrdila.

Irové zatím nezískali na světovém šampionátu žádnou medaili, letos však přijeli na turnaj jako jedničky světového rankingu. All Blacks jsou na žebříčku až čtvrtí, takže poprvé v historii nastupovali ve čtvrtfinále jako outsideři.

Výsledek je však tradiční. Nový Zéland je podeváté v semifinále, zatímco Irsko se do něj zase nedostalo.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Zklamání u Sextonů… Táta Johnny a syn Luca.

„Musíš tvrdě pracovat, aby ses dostal až k pohádkovému konci. My jsme se k němu nedopracovali, ale takový je život,“ líčil v emocích Johnny Sexton.

Předem ohlásil, že v osmatřiceti letech po šampionátu skončí. Útoková spojka je historicky nejlépe bodujícím hráčem Irska. Držitel bakalářského titulu z dublinské univerzity byl v roce 2018 jako teprve druhý Ir vyhlášen nejlepším ragbistou světa.

Vysnil si úplně jiný konec, jeho kariéra se však uzavřela již v sobotu večer na Stade de France v Saint-Denis.

„Jsem velmi hrdý na kluky, na národ. Víc jsme udělat nemohli,“ lituje Sexton, který v reprezentaci debutoval v roce 2009. „Párkrát nás přehráli, což mistrovské týmy dělají. Věděli jsme, že jsou skvělým týmem a bohužel jsme selhali.“

All Blacks ve skvělém utkání získali 13bodový náskok, Irové se však dokázali vrátit na dostřel. Sexton si z kopů připsal sedm bodů. Jednou ve druhém poločase minul, ale tato trojka by stejně na postup nestačila. Irové mohou litovat především okamžiku, kdy se dostali do brankoviště soupeře, ale nedokázali tam položit pětku, která by skóre otočila.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

I takové je ragby… Muž zápasu Ardie Savea z Nového Zélandu se klaní odcházející irské legendě Johnny Sextonovi.

Britská média nazvala utkání „monstrózním zápasem“. Irové šli ještě po uplynutí řádného času za vítězstvím, ale ani neskutečných 33 útočných fází jim na postup nestačilo. Obě mužstva dokončila bitvu ve stavu absolutního vyčerpání.

„Úžasný šampionát. Posledních šest týdnů byl sen - tenhle tým, tito fanoušci. Jsem prostě zdrcený, že jsme to pro ně nemohli dokončit,“ líčí Sexton svůj žal.

„Johnny je v první řadě vynikající člověk. Pravděpodobně nejlepší hráč, který kdy nastupoval za Irsko. Když je vám 38 a hrajete své nejlepší ragby, vypovídá to o tom muži hodně,“ poukazuje trenér Andy Farrell s dodatkem, že také dlouholetý křídelník Keith Earls končí kariéru.

Reklama

Související témata: