Hlavní obsah

Tituly a ocenění legendě nestačí. Bývalý reprezentant chce dál prohánět elitu

Dlouhá léta patří mezi nejlepší české pálkaře a je hvězdou nejvyšší domácí softbalové soutěže. V té poslední ale doslova neměl konkurenci. David Mertl byl s čtrnácti odpálenými homeruny nejúspěšnějším pálkařem, navíc si připsal i 31 úspěšných hitů. Už teď ale zkušený catcher týmu Spectrum Praha a bývalý reprezentant tvrdě maká, aby si své výsadní postavení držel i nadále.

Foto: Czech Softball

Zkušený softbalista David Mertl.

Článek

Zima je obdobím, kdy pálkaři ladí formu nejvíce. Jsou zavření v tělocvičně, posilují a hlavně odpalují jeden míč za druhým. „Měli jsme kolem pěti tisíc odpálených míčů od prosince do začátku sezony. Jeden den byl trénink na objem, druhý zaměřený na techniku. Hledali jsme tajemství švihu, zkoumali různé mikropohyby, které pomůžou dát pálkou bombu," prozradil zimní alchymii fungující řadu let Mertl.

Chlapík, který dlouhá léta hrál za reprezentaci na pozici catchera a vybojoval i několik titulů mistrů Evropy, tvrdí, že těží pži odpalech ze silných předloktí, nabušené má pochopitelně i dolní končetiny. "Je to moje výhoda. Je důležité, když dojde ke kontaktu s míčem, aby ruce nepovolily a dpšůp k opálení balonu," popisoval Mertl. „Celý švih ale vychází z nohou. Já mám poměrně silné nohy a vždycky jsem byl z toho catcherování podsaditý. Homerun musíte trefit ve správnou chvíli a ve správný moment stisknout pálku."

Kapitán týmu Spectrum Praha se netají ani plány do budoucna. Chce se s týmem dostat se do play-off a trápit elitní týmy, jako Žraloci Ledenice nebo Beavers Chomutov. „Chci hlavně předávat zkušenosti a být o chlup lepší než loni. Zatím jsme nedokázali porážet silné soupeře pravidelně, to chceme změnit," dodal Mertl.

Jak se povede plány naplnit, to se teprve uvidí. Další ročník softballové extraligy se rozehraje až na jaře.

Reklama

Související témata: