Hlavní obsah

Trenér Sáblíkové: Martina odvolání ze závodu obrečela

HEERENVEEN/PRAHA

Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková do sobotního úvodního závodu Světového poháru na tři kilometry nenastoupila. Při rozcvičení dokonce zvracela a trenér Petr Novák ji musel odhlásit. Vyprodané hlediště rychlobruslařské Mekky v nizozemském Heerenveenu se dvacet minut před jejím startem dozvědělo, že jejich oblíbenkyně kvůli střevní chřipce nepojede, a jen smutně vydechlo. „Martina to obrečela, chtěla jet za všech okolností, ale musel zvítězit rozum, její zdraví je přednější,“ řekl kouč v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér Petr Novák musel Martinu Sáblíkovou ze závodu odhlásit.

Článek

Kdy jste Martinu Sáblíkovou ze závodu odvolal? Asi dvacet minut před startem silnější skupiny, v níž měla startovat tři dvojice před koncem s Kanaďankou Grovesovou.

Co bylo důvodem? Martina moc chtěla startovat. Pořád mi říkala, že chce zase vyhrát Světový pohár a pojede třeba i v horečce pro pár bodů. Když se šla rozběhat, udělalo se jí špatně a zvracela. Nemělo smysl riskovat. Musel zvítězit rozum nad srdcem.

Jak vaše rozhodnutí Martina nesla? Pochopitelně hrozně. Je to bojovnice. Obrečela to, ale pochopila, že tři kilometry jsou hodně a nemělo smysl zdravotní stav ještě zhoršovat.

Určili lékaři příčinu žaludečních a střevních potíží? Už v pondělí Martině nebylo dobře, v úterý se to jen malinko zlepšilo. Mysleli jsme si, že něco špatného snědla. Situace se ale výrazněji nelepšila, tak jsem vyhledal lékaře. Několik se jich shodlo, že jde o střevní chřipku a ta potřebuje týden. Málo jí, hlavně pije. Nedá se to uspíšit. Máme k dispozici dostatek léků, ale nic jimi neurychlíme. Martina není jediná, kdo tu má tyhle potíže.

Za týden se jede další závod Světovcého poháru v Berlíně, myslíte, že bude fit? Podle lékařů ano. Máme dobře natrénováno. Časy, které se v Heerenveenu jezdily, pro ni nejsou nijak nedosažitelné. Bude opět bojovat o stupně vítězů. Potíže by měly odeznívat, v pondělí se přesuneme do Berlína a tam už by měla začít znovu trénovat.

Neztratí neúčastí v Heerenveenu šanci vyhrát znovu celý Světový pohár? Zdraví je přednější, takže takhle vůbec neuvažujeme. Když to vezmu čistě pragmaticky, určitá komplikace to je, ale pořád může vyhrát celý seriál. Pokud se už nic jiného nestane, je to reálné. A kdyby to nakonec nevyšlo, tak se přeci svět nezboří. Martina snad nemusí nikomu dokazovat, že jezdit umí.

Jak jste spokojen s výkony Milana Sáblíka a Karolíny Erbanové? Milan má také zdravotní problémy, takže s dosaženými výkony nejsme spokojení. Karolína si na pětistovce i kilometru vybojovala účast ve skupině A pro další závod. Splnila cíl, ale na patnáctistovce zůstala za svými možnostmi. Možná se na ní podepsala psychicky i situace s Martinou. Všechny nás to poznamenalo. Martina je lídr Novis Teamu.

Soupeřky měly jistě z odstoupení Sáblíkové radost... Všichni, kdo za námi přišli, litovali, že Martina nepojede, ale důvody chápali. Nebylo to o škodolibé radosti, ale upřímné lítosti.

Rozhodčí slibovali větší tolerantnost při posuzování přešlapů. Zaregistroval jste něco takového? Určitě, a před rozhodčími smekám. Několikrát jsem viděl přešlapy, kdy závodník v zatáčce udělal dva kroky do vedlejší dráhy, ale hned se vrátil, a sudí to tolerovali. Samozřejmě tenhle stav není ideální, ale přešlapy posuzují velmi citlivě. Zatím došlo k jediné diskvalifikaci, jenže v tom případě závodník přešlápl naprosto evidentně na rovince. To bylo bez diskuse.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články