Hlavní obsah

Úleva. Ruský scénář pro český sport zažehnán. Ale šetření možných hříchů z minulosti probíhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeskutá zpráva Světové antidopingové asociace vloni odhalila v českém boji proti dopingu celkem 44 pochybení, z toho 14 v kategorii kritických. Teď může Český antidopingový výbor (ADV) ohlásit, že všechny nedostatky zažehnal. A nehrozí už tak ani nejčernější scénář, který byl podle předsedy výboru Jiřího Janáka ve hře.

Šéf antidopingového výboru Jiří Janák (ilustrační foto)

Článek

Od srpna loňského roku probíhal důkladný audit, během něhož dostala česká strana seznam pochybení a lhůty na jejich odstranění.

„V průběhu auditu jsme byli opakovaně upozorňováni, že pokud je neodstraníme, bude proti Česku zahájeno řízení, jehož výsledkem může být odebrání pořádání sportovních akcí a omezení účasti sportovců na mezinárodních podnicích,“ říká Janák, jenž byl do funkce jmenován krátce před začátkem auditu.

V případě naplnění hrozby by se tak český sport dostal na úroveň Ruska, na které právě tyto sankce dopadly ještě před útokem na Ukrajinu.

V Česku tak bylo třeba nastavit nový systém kontrol a testování i rozhodování dopingových sporů. „Snad jako jediní v Evropě jsme měli rozhodování dopingových sporů v prvním stupni na úrovni disciplinárních komisí jednotlivých svazů,“ připomíná Janák. Nyní tuto úlohu přebírá Národní rozhodčí soud pro sport.

Otočen byl poměr i soutěžních a mimosoutěžních testů, nově by měly tři čtvrtiny dopingových kontrol probíhat neohlášeně mimo závody. Na kontrolách se podílí zhruba padesátka dopingových komisařů, k tomu má ADV osm kmenových zaměstnanců.

V Česku laboratoř chybí

Vzorky jsou dováženy do zahraničních laboratoří, nejčastěji do Drážďan či Rakouska. Česká laboratoř byla zavřena v roce 2011.

„Vloni jsme měli přání, aby byla obnovena, ostatně vznikla jako jedna z úplně prvních. Ale WADA rozšiřování neplánuje a s ohledem na objem financí v českém sportu na to ani prostředky nejsou. Ale je to velká škoda,“ mrzí šéfa Národní sportovní agentury Filipa Neussera.

MMA netestují

Testovány jsou většinou sporty, které dostávají státní dotace, kontroly se tak netýkají například MMA. Nově nejsou zveřejňována jména pozitivně testovaných sportovců. „Řeší se to na úrovni soudního dvora Evropské unie kvůli ochraně osobních údajů. Čeká se na výsledek, je možné, že budou uváděny jen sporty, užité zakázané látky a uložený trest,“ vysvětluje Janák.

I když se povedlo všechny výtky od WADA zažehnat, nadále podle informací ADV probíhá vyšetřování především z let 2017 a 2018, kdy některé svazy či sportovci měli být testováni méně často. „Ale to vyšetřování je tajné, nemám k němu další informace. Jen vím, že byli někteří bývalí zaměstnanci vyslýcháni, možná budeme ještě překvapeni,“ předpokládá Janák.

Reklama

Související témata: