Hlavní obsah

V Brně začíná squashové Czech Open, po mateřské pauze se vrací Serme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká špička včetně po mateřské přestávce se vracející Anny Serme bude od čtvrtka bojovat v Brně na prestižním squashovém turnaji Czech Open. Na kurtech v Centru Viktoria se představí patnáct hráčů ze světové stovky, mužský titul bude obhajovat Švýcar Nicolas Müller. Celková dotace turnaje mezinárodní kategorie PSA je 30 tisíc dolarů (zhruba 694 tisíc korun). Finálové duely mužů a žen jsou na programu 6. listopadu, vstup je zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Solnický na archivním snímku

Článek

„Turnaj má ještě vyšší dotaci než v minulém roce. Kdybychom zvýšili prize money o dvacet tisíc dolarů, už bychom byli součástí Světové tour. O to bychom rádi usilovali v budoucnu, třeba se skleněným kurtem někde v obchodním centru,“ uvedl v tiskové zprávě Roman Švec z pořádajícího klubu Squash Viktoria Brno.

Hlavními českými nadějemi budou Martin Švec, Daniel Mekbib či Jakub Solnický. V Brně se představí také Viktor Byrtus nebo Ondřej Vorlíček. „Nečeká je nic lehkého. Bude úspěch, když se tři hráči objeví ve druhém kole,“ podotkl Švec.

Ze zahraničních hvězd budou vedle úřadujícího šampiona a patnáctého hráče světového žebříčku Müllera startovat také Angličané Patrick Rooney či Declan James, tedy squashisté, kteří byli také v první světové dvacítce.

Mezi ženami se z Češek představí Tamara Holzbauerová, Riana Alexová nebo Karolína Šrámková. Tahákem bude účast čtyřnásobné mistryně republiky Anny Serme, která se vrací po mateřské přestávce. Turnaj žen má dotaci 9 tisíc dolarů.

„Bylo by dobré, kdyby se hrálo o něco později, ale je to v Česku a mohla jsem využít své postavení z žebříčku před těhotenstvím. Na každém tréninku vidím posun. Zahraju si, neočekávám životní formu. Zatím stále platí, že chci zápas hlavně přežít,“ uvedla Serme.

Organizátoři také chtějí využít zvýšeného zájmu poté, co byl squash nově zařazen do programu olympijských her v Los Angeles 2028. „Očekávám, že přijetí na olympijské hry přinese mnoho pozitivních vlivů. Zvýší se finanční prostředky a členská základna. Je to pro nás úžasná novina, už jsme v to ani po těch letech nedoufali,“ dodal Švec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.