Hlavní obsah

Velká změna. Kulhavého zlákal triatlon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec kariéry? Ne tak docela. Biker Jaroslav Kulhavý sice loni na podzim oznámil vystoupení z kolotoče proficyklistiky, do sportovního důchodu se ale ani v 38 letech ještě neuchýlil a ke kolu hodlá přidat další disciplíny. Olympijského vítěze z Londýna totiž zlákal triatlon, konkrétně jeho terénní podoba Xterra. Na legendárního závodníka se tak mohou těšit i čeští diváci při srpnové zastávce Světového poháru v Prachaticích.

Foto: archiv Valachyman

Jaroslav Kulhavý na triatlonu Valachyman překvapil čtvrtým místem.

Článek

Jak se vám svět triatlonu otevřel?

Nosil jsem v hlavě sen o absolvování Ironmana, pár triatlonů jsem i během závodní kariéry na horských kolech odjel. Loni v září jsem absolvoval na kole poslední závod, pak si dal malý restart a budoucnost jsem nechával otevřenou. Plány se ale malinko měnily a zjistil jsem, že se mi otevírá prostor i pro sport v míře jako v uplynulých dvou letech. Tak jsem si řekl, že bych něco zkusil a začal jsem si s myšlenkou triatlonu vážně pohrávat. Nakonec zvítězila právě Xterra, do níž mohu vstoupit i s nějakými ambicemi.

Nevedla vás inspirace Lancem Armstrongem, který po uzavření silničářské kariéry do triatlonu úspěšně přeskočil?

Armstrong mým vzorem nebyl, ale Xterru jezdí spousta kluků z horských kol. Rakušan Michael Weiss, s kterým jsem začínal závodit, vyhrál v roce 2011 titul mistra světa. Nebo třeba Španěl Ruben Ruzafa či Belgičan Sebastien Carabin, s nimiž jsem se dlouho utkával ve Světovém poháru, se aktuálně pohybují v první desítce.

Kolo pro vás bude snadné, ale co ostatní disciplíny?

Ve vodě se netopím, plavání bylo vždy součástí mé přípravy, ale samozřejmě mě čeká spousta tvrdé práce. Nejhorší je pro mě běh, po pětadvaceti sezonách jsou nohy zvyklé jen na kolo. Při mém posledním triatlonu - loňském Valachymanovi - se myslím ukázalo, kde jsou rezervy.

Foto: archiv Valachyman

Jaroslav Kulhavý v cíli triatlonu Valachyman.

Kde?

Zásadních chyb tam bylo víc. První hned na startu, skok do vody a brýle dole. Sice jsem to trénoval, ale stejně se to stalo. Pak samozřejmě depo, jeho příprava a organizace. Já jsem třeba zvyklý jezdit s rukavicemi a na mokré ruce jsem si je navlékal snad dvě minuty. To je drahocenný čas a něco se bude muset úplně vyloučit. Při běhu jsem zjistil, že kluci jsou někde úplně jinde. Myslel jsem, že běhám po rovině docela rychle, ale zjistil jsem, že běžím strašně pomalu. Byl to dobrý impulz, namotivovalo mě to. Určitě si ale zajdu někam pro radu.

Už máte trenérský okruh?

S plaváním mi pomáhá kamarád-olympionik Michal Rubáček, mám k dispozici i kluky z Titanu Zlín, Dana Tkáče, s kterým jsem se radil i na Valachymanovi. Specializovaný běžecký trénink teprve budu řešit, zatím jsem se spíš rozbíhal.

Triatlon je časově nesmírně náročný sport. Máte už jasno, kolik mu budete věnovat?

Už nejsem profisportovec, tuhle kapitolu jsem uzavřel. Řekněme spíš poloprofesionál, hlava i tělo už by ryze profesionální zápřah nezvládlo, nehledě na moje další aktivity. Srovnával jsem to s horskými koly, kdy jsem v posledních letech tréninkem trávil tři čtyři hodiny denně plus nějaká regenerace. Počítám, že to bude podobné, na kole asi navíc můžu maličko ubrat a věnovat víc času ostatním disciplínám. Naštěstí mám bazén za domem, takže nemusím nikam jezdit. I tak to ale bude dost náročné.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.